Avokádo - hvězda pro zdraví i pro krásu


Avokádo - znáte toto exotické ovoce? 

V českých domácnostech je trochu netradiční, ale ve světě patří mezi nejoblíbenější a nejvýznamnější druhy ovoce. Vím, není zrovna nejlevnější, ale má tolik příznivých účinků pro naše zdraví i krásu, že bychom ho měli vyzkoušet a alespoň občas zařadit do svého jídelníčku. Já sama se přiznám, že jsem ho v obchodech přehlížela, kvůli jeho poměrně vysoké ceně, ale jakmile jsem ho ochutnala, stalo se vítaným obohacením naší stravy. 


Odkud pochází a co obsahuje? 

První zmínky o něm jsou známy asi 10 tisíc let před naším letopočtem a za jeho domovinu je označováno Mexiko. Je to plod hruškovce přelahodného, stále zeleného stromu, který dorůstá výšky až 16 metrů. Avokádo, spolu s olivami, je ovocem velmi bohatým na tuky. Ovšem tyto tuky jsou převážně nenasycené a tudíž zdravé a neobsahují cholesterol. Je velmi bohaté na vitamín E, který nás chrání před stárnutím buněk a dokonce i před rakovinou. Dále má vysoký obsah vitamínu C, B6 a vlákniny, díky níž se udržuje v kondici trávicí trakt. Musím se zmínit také o velkém množství mědi, důležité pro činnost mozku a zejména draslíku, který podporuje správnou funkci srdce. Je to zkrátka jeden z nejvýživnějších druhů ovoce, jaké existují. 


Pro koho je vhodné? 

Avokádo je samozřejmě vhodné pro všechny z nás. Ve zvýšené míře by ho kvůli zdravým tukům měli jíst vegetariáni, sportovci nebo diabetici. Jelikož obsahuje také hodně bílkovin, je žádoucí pro těhotné a kojící ženy, lidi trpící únavou nebo při rekonvalescenci a pro celkové posílení organismu. Konzumace tohoto ovoce nebo jeho vnější aplikace má rovněž velice příznivý vliv na stav naší kůže. Masky z avokáda jsou velice vhodné hlavně na suchou pleť se sklonem k vráskám a předčasnému stárnutí. 


Avokádo v kuchyni 

Nejlépe chutná za syrova. Můžete ho použít do salátů, pomazánek, dipů nebo například jako chuťovky. Díky tomu, že není ani sladké, slané či kyselé, hodí se téměř kamkoliv. Nejznámější způsob jeho přípravy je mexická specialita guacamole. Avokádo rozkrojíme podélně, vyndáme pecku, lžičkou vyškrábeme dužinu a zakápneme citrónovou šťávou - aby nezhnědla. Rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme na hladký krém. Vmícháme nasekanou cibuli, rajčata, čerstvý koriandr, feferonku, sůl a pepř. Podáváme s chipsy nebo s nachos.


přidejte na:
Jana Smidži

01. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář