Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Avokádo - zázračné ovoce

Avokádo je najvýživnejšie ovocie na svete. Aj keď obsahuje skoro 20 % tuku, cholesterol nezvýši, naopak, pomáha ho znižovať. Ide o rastlinné tuky, ktoré sú pre telo prospešné. Je mimoriadne vhodné pre deti do 5 rokov, pre anemikov, pacientov trpiacich poruchami krvného obehu. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E pomáha u detí zlepšovať stav pokožky po ekzémoch, a tiež zabraňuje tvorbe jaziev. Okrem iného obsahuje aj antioxidant luteín, ktorý chráni pred očnými chorobami. Na pravidelnú konzumáciu avokáda by nemali zabúdať tehotné ženy, keďže obsahuje množstvo železa a kyselinu listovú, a tiež diabetici, pretože avokádo ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Je mimoriadne bohaté na vitamíny B6, C, E, magnézium, fosfor, draslík a už spomínané železo nachádzajúce sa v takej forme, ktoré je pre náš organizmus oveľa viac stráviteľnejšie a prijateľnejšie ako v iných druhoch. Pôsobí preventívne proti srdcovo-cievnym chorobám a rakovine. V obchode takmer nikdy nenájdete zrelé avokádo, vhodné hneď na konzumáciu, ale ho treba zabaliť do novín a na 2-3 dni uložiť pri izbovej teplote. Nezrelé má veľmi horkú chuť. Má jednú nevýhodu, a to že sa vôbec nedá zmraziť. Zato sa dá použiť na pečivo miesto masla, rastlinných tukov alebo taveného syra, používa sa do nátierok, alebo aj na zapekanie.

uschi3

31. 05. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře