Na dvě porce potřebujeme:
- 2×200g hovězí svíčkové ze středu (úhledné válečky z prostředku svíčkové)
- 150 ml drůbežího vývaru
- bobkový list
- snítka rozmarýnu
- 3 stroužky česneku
- malá cibule
- kapary ve slaném nálevu
- 1 citrón
- 2 snítky hladkolisté petrželky (nebo kudrnky)
- 3 lžíce kvalitního panenského olivového oleje
- 400 g uvařených malých brambor ve slupce
- oříšek másla
- hrubě mletý černý pepř
- sůl
- slunečnicový olej
Rozpálíme pánev, špalíčky svíčkové obalíme v hrubě namletém pepři a soli. Opatrně je opékáme ze všech stran, dokud nezhnědnou. Poté přidáme cibulku, česnek, snítka rozmarýnu, 2 bobkové listy, podlijeme vývarem a uvedeme do varu. Svíčkovou stále obracíme, aby se prohřála z obou stran. Vaříme asi 2 minuty, poté přidáme oříšek másla a odstavíme. Nasekáme si petrželku, přidáme kůru z citronu a najemno nasekané kapary. Vše promícháme s olivovým olejem, tím získáme gremolátu. Na další pánvi si osmažíme na másle rozpůlené uvařené brambory ve slupce. Brambory osolíme a při nízké teplotě prohříváme, dokud nebudou zlatavé. Následně na hotové brambory podáváme svíčkovou, polijeme přecezeným vývarem a posypeme gremolátou. Dobrou chuť!