Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Bylinky jako koření

Správné a dobré koření dodá většině připravovaných pokrmů chuť a jistě není pochyb o tom, že se tak činilo již odedávna. Jeho používání však vždy omezovala jeho dostupnost, týkající se zvláště exotického koření dováženého z různých koutů světa. Ale kuchaři a kuchařky si vždy poradí a proto se co nejvíce využívalo bylin z místních zdrojů. Některé z těchto bylinek pro ochucení si můžeme pro vlastní použití vypěstovat i dnes.

31263_medium

Kořenící bylinky

Kořenících bylinek je celá řada. Ten, kdo má vlastní zahrádku s bylinkovým záhonem, má nespornou výhodu. Pro ty, kdo ji nemají, nabízí dnes některá vybraná zahradnictví a obchodní střediska předpěstované rostliny, které můžeme nechat dorůst na balkoně nebo na okenním parapetu a tímto způsobem si tak zajistit možnost je při vaření do nejrůznějších jídel používat.

Druhy kořenících bylinek

K dopěstování a používání ve vlastní kuchyni si můžeme vybrat například následující bylinky :

Libeček

Libeček je aromatická vyšší vytrvalá rostlina. Její listy se dost nápadně podobají listům celeru. Při pěstování potřebuje vlhkost a spíše polostín. Má i několik lidových názvů, například vopych nebo mladší a známější název mágovka, odvozený z vůně a chuti libečku, které připomínají polévkové koření. Kromě chuti a vůně libeček obsahuje vitamíny, pryskyřičné látky, kyseliny a enzymy. Z libečku se využívá hlavně nať, kterou se koření především polévky. Mimo polévky se používá při vaření brambor, při přípravě jídel z mletého masa a do omáček. Libeček působí i jako léčivá rostlina při trávicích obtížích. Přednostně se libeček používá čerstvý, ale na období mimo hlavní vegetační období jej lze velmi dobře sušit.

Bazalka

U bazalky se ke kořenění používají listy, které se chutí podobají hřebíčku. Bazalka je jednoletá teplomilná rostlina, která při pěstování potřebuje slunce a chráněnou polohu. Z těchto důvodů je v Evropě více rozšířena ve Středozemí, kde plní podobnou funkci jako u nás majoránka. Z těchto důvodů se objevuje především v italských receptech na omáčky k těstovinám, v pokrmech s rajčaty a při kořenění pizzy. Kromě toho se lístky bazalky využívají při kořenění omáček nebo polévek. Mohou se přidávat i do masitých jídel nebo luštěnin nebo pro okořenění některých nálevů při konzervaci zeleniny. Tak jako většina těchto bylinek může i bazalka sloužit jako léčivá rostlina při zažívacích obtížích. I bazalka se dobře suší, takže přebytek si můžeme na zimu usušit na stinném místě nebo v sušičce.

Saturejka

Saturejka je jednoletá bylina, která se pro domácí využití dá pěstovat i v kořenáči nebo truhlíku. Pěstuje se podobným způsobem jako majoránka, nať se začíná odřezávat a používat v době nakvétání. Příjemně voní a má palčivou kořenitou chuť. Právě pro svoji chuť a vůni se sušené i čerstvé listy používají místo pepře. V kuchyni se doporučuje do všech jídel, která způsobují nadýmání. Proto je vhodná do luštěninových a dalších polévek, při přípravě mletých mas, zapékaných pokrmů nebo slaných pomazánek. Využít saturejku je možné i při nakládání okurek, do uzenin, omáček nebo ke zvěřině. Saturejka je součástí oblíbené směsi koření z balkánské kuchyně s názvem čubrica, kterou velmi dobře známe i u nás.

Tymián

Tymián je vytrvalá bylinka, která má mnoho odrůd. Její domov je v Jižní Evropě a Středozemí, kde je nepostradatelným kořením pro svoji chuť a vůni. U nás tymián velmi dobře známe ze směsi provensálského koření. Ale používal se i samostatně už dávno také v české kuchyni. Kořenily se s ním omáčky, především pak rajská omáčka, polévky, zvěřina, drůbež a nádivky do drůbeže. Přidává se také do různých protlaků ze zeleniny, především domácích protlaků a kečupů z rajčat. Tymián je nejen důležitým kořením využívaným v kuchyni, ale svými dezinfekčními účinky také léčivkou při zažívacích obtížích.

Zdroj: AZ-recepty.cz

Fotogalerie

Šéfredaktor

27. 07. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře