Černé uhlí, zázrak pro trávení i kocovinu? Ne tak docela

Po staletí se aktivní uhlí používá k léčbě nejrůznějších onemocnění od plynatosti až po otravy. Ale co z jeho údajných benefitů je skutečně pravda a co jen mýtus šířený marketingovými kampaněmi?

Aktivní uhlí je černý prášek bez chuti, který se používá už od starověku k léčbě nejrůznějších onemocnění. Lidé věří, že má účinky na plynatost, snižuje hladinu cholesterolu nebo třeba zlepšuje funkci ledvin. Dle tvrzení dokáže také bělit zuby, filtrovat vodu anebo pomoci s kocovinou. Jaké účinky skutečně potvrzují vědecké poznatky, co je pravda a co jen mýtus?  

Co to vlastně aktivní uhlí je? 

Aktivní uhlí je ve skutečnosti dřevěné uhlí ošetřené kyslíkem při velmi vysokých teplotách, které při těchto podmínkách změní svou vnitřní strukturu. Tak dojde ke zmenšení velikosti pórů, zatímco se zvětší povrch. Vznikne jemný černý prášek, který se prodává buď v této podobě, anebo v kapslích jako doplněk stravy. Je ale také využíván jako surovina, ať už ve zmrzlině, nebo třeba v zubní pastě. 

Vyděsilo vás trochu tvrzení o dřevěném uhlí? Pozor, nezaměňujte ho s briketami z dřevěného uhlí, které se používají na gril. Oba druhy jsou sice vyrobeny ze stejných základních materiálů, ale brikety jiným způsobem, a tak navíc obsahují pro člověka toxické látky. 

Mechanismus působení

Aktivní uhlí není pro svou strukturu v trávicím ústrojí vstřebatelné, a tak ve střevě působí jako takový magnet, který přitahuje a zachycuje toxiny a plyny. Sám má záporný elektrický náboj, a tak vyhledává kladně nabité molekuly, nejčastěji plyny a kapaliny, které se na něj navážou prostřednictvím procesu adsorpce. Tímto způsobem se škodlivé látky zachytí ve střevech a vyloučí se spolu se stolicí namísto toho, aby je organismus vstřebal. 

Mechanismus účinku aktivního uhlí už maličko prozrazuje jeho zdravotní benefity pro člověka, kterými jsou: 

Pohotovost pro akutní otravy

Živočišné neboli aktivní uhlí se sice nedá použít ve všech případech intoxikace, ale v řadě případů dokáže pomoci pozastavením rozvoje příznaků otravy, popřípadě průběh zmírní. 

Jako nouzová terapie proti otravám se používá už od 19. století pro schopnost aktivního uhlí vázat mnoho druhů léků, a tak snižovat jejich účinky. 

Z toho vyplývá, že kdykoliv by k něčemu podobnému došlo, může vám aktivní uhlí i zachránit život. Přesto aktivní uhlí není všelék. A tak pokud byste někdy potřebovali podobnou pomoc, ať už vy, nebo vaše děti, nejprve kontaktujte lékaře anebo toxikologické centrum, kde vám sdělí, jak přesně dále postupovat. Aktivní uhlí totiž na některé otravy zkrátka nestačí.Černé uhlí, zázrak pro trávení i kocovinu? Ne tak docela

Zatímco s předávkováním léky, jako je aspirin, paracetamol nebo určitá sedativa, pomoci dokáže, s lithiem, thaliem, kyanidy, alkoholy (metanol, etanol), rozpouštědly s obsahem ropných produktů, železem či draslíkem si poradí už jen těžko. 

Pokud už se ho ale rozhodnete použít, myslete na to, že nejpřínosnější je, pokud ho užijete během první hodiny po předávkování či intoxikaci. V některých případech může ale pomoci i později. Obzvláště pokud se jedná o pozření léků s opožděným uvolňováním, léků zpomalujících trávení či velké dávky medikamentů. 

Léčba průjmu 

Stejně jako aktivní uhlí dokáže zastavit proces otravy či předávkování některými látkami, poradí si také při léčbě průjmu. 

Tento fakt podporuje i nedávná studie svými výsledky. Dospěla k závěru, že užitím černého uhlí je možné bránit bakteriím a lékům podporujícím vstřebávání průjmu do těla jejich zachycením na pórovitém strukturovaném povrchu látky. 

Vědci navíc poukazují na fakt, že černé uhlí mělo výrazně méně vedlejších účinků než běžné léčivé přípravky proti průjmu. 

Možná jste tomu doposud pro přesvědčivé marketingové snahy také věřili, ale pro tato tvrzení neexistují vědecká potvrzení. Jaké pravdy se vykládají o černém uhlí, ale věší vám jen bulíky na nos a od pravdy jsou na míle vzdáleny?  

Prevence kocoviny 

Někteří dokonce slibují, že si aktivní uhlí hravě poradí s kocovinou a předešlý očividně naplno užitý večer spraví doslova jedním práškem. Jak už jste si ale mohli přečíst výše, přestože černé uhlí je takový malý zázrak proti všemožným intoxikačním látkám, alkohol nepatří mezi ty, které dokáže navázat. 

Přínos černého uhlí týkající alkoholu je tak velmi nepravděpodobný. 

Aktivní uhlí je užitečný pomocník pro lidské zdraví, ale ne všemocný. Dokáže adsorbovat škodlivé látky ze střev, a zmírnit tak trávicí potíže, otravy a průjem. Pomáhá také při chronickém onemocnění ledvin. Nepotvrdila se ale jeho účinnost na bělení zubů a prevenci kocoviny. Před užíváním aktivního uhlí se ale určitě poraďte se svým lékařem.

přidejte na:
Šéfredaktor

28. 05. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář