Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Červená řepa

Cvikla je veľmi zdravá zelenina, je priam nabitá energiou a má povzbudzujúce účinky. Konzumovať sa dá nielen samotná cvikla, ale aj mladé lístky, ktoré sa pripravujú podobne ako špenát alebo mangold. Varením vynikne jej sladkastá chuť, preto je možné ju použiť aj do koláčov a buchiet, alebo v kombinácií s iným ovocím.  Pri varení rátajte s tým, že hlavne neolúpaná cvikla sfarbí hrniec dočervena. Cvikla neobsahuje takmer žiaden tuk, je vynikajúcou zásobárňou vitamínov, vlákniny a antioxidantov, ktoré treba najmä v zimnom období. Posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cholesterolu, má protirakovinové účinky a aktivizuje tvorbu červených krviniek. Vďaka kyseline listovej podporuje kardiovaskulárny systém a v kombinácii s kremíkom má dokonca omladzujúce účinky pre organizmus. Pozor na dusičnany, pred konzumáciou treba cviklu pokvapkať citrónovou šťavou, vitamín C zabráni chemickej premene na škodlivý nitrid. Najlepšie sa dá skladovať konzervovaním s chrenom v sladkokyslom náleve, alebo vákuovým zamrazením.

uschi3

13. 05. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře