Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Český carving na světové kuchařské olympiádě 2012

3x stříbro, 6x bronz a dvě finálové účasti pro carving, zlaté medaile dovezli cukráři

V tradičním cyklu čtyř let se od 6. do 9. října v německém Erfurtu konala světová kuchařská olympiáda, která je považována za nejprestižnější a největší kuchařskou akci na světě. Kromě soutěží týmů se účastní řada jednotlivců. V populární  kat. D1 kuchařské artistice chtěli Češi navázat na zlatou sérii z posledních čtyř olympiád, kdy nejcennější kovy dovezli za led nebo zeleninu.

61525_mediumHodnocení na této soutěži bývá tradičně přísnější oproti jiným soutěžím, což se potvrdilo i letos. Zvlášť, když přibylo soutěžících z Asie a výrobků z kořene taro. Na něm mnozí pracují přes měsíc a mají údajně „tajný recept“ jak uchovat výrobek až šest měsíců. A samozřejmě se potvrdilo, že bez zařazení 3D motivů a to navíc ještě velmi dokonale zpracovaného se dá těžko pomýšlet na zlato. Další cesta na zlaté příčky je mít velmi originální motiv, téma nebo  zpracovat méně tradiční surovinu, což potvrdila jedna z českých škol v kat. D2 s perníky.

To, že každá medaile měla svojí hodnotu, napovídá i fakt, že mnozí zlatí a stříbrní medailisté z Culinary World Cup 2010 si domů vezli bronz nebo dokonce diplom. Loňský evropský šampion z Ruska vyšel v této kat. rovněž naprázdno.

61527_mediumMilým překvapením byly pro české barvy stříbro MUDr. Reginy Pelíškové za zubařskou tématiku, kde využila obličeje. Stejné ocenění obdržel zvěrokruh s malými 3D motivy z kořene taro Michala Cominardiho. Pro prvně jmenovanou to byla první účast na zahraniční soutěži, o to víc to těší. Na třetí stříbro dosáhla Eliška Vostalová, která využila své jemné řezy a zvířata v podobě ptactva. Velký obdiv zaslouží i Ladislav Pakosta, který šel do střetu s asijskými kolegy s kořenem taro. Jeho bronz má velkou cenu. Na bronzové pásmo dosáhl ještě Miloš Turek, Zbyněk Ženíšek a Anna Strnadlová. Své carvingové umění předvedli v Erfurtu také Marie Paprstkářová, Jana Davidová, Radek Vrána a Radek Vach.

V Czech Carving Studiu se připravoval na svojí první soutěž indický kolega Umasankar Dhanapal a i jeho bronz potěšil. Tým ho bere už jako polovičního Čecha.

Poprvé se na olympiádě řezalo i v limitu. Po třech základních kolech, kde se představilo přes padesát řezbářů z celého světa, postoupilo 31 do finálového kola. V základním kole se představil Ladislav Pakosta, Michal Cominardi, Eliška Vostalová a Daniel Pohorský. Právě posledně dva jmenovaní řezali ve finále. Všichni soutěžící měli za 3 hodiny zpracovat dýni a tři suroviny. Tato soutěž je velmi férová tim, že všichni mají stejné podmínky a neporovnávají se práce, které vydrží několik měsíců nebo alespoň týdnu s těmi co vydrží max. týden. Stejně jako v kat. D1 se i zde potvrdilo, že ke zlatu vede 3D motiv nebo dokonalá plastika s podobnými prvky.

61529_mediumOba Češi dosáhli na bronz, byť v případě Elišky Vostalové asi nebylo daleko ke stříbru. Ale to mohou nyní být jen dohady, protože u olympiády se body nezveřejňují. Celkem bylo uděleno ve finále 4x zlato, 3x stříbro a 15x bronz.

To co se nepodařilo v kat. D1 a D3, tak v cukrářské artistice kat. D2 dokonale. Česká účast byla až nečekaně zlatá. Hned dvě zlaté medaile si odvezla Eliška Nýdrlová ze školy v Nové Pace.

Její zlaté výrobky jsme mohli vidět v Hradci Králové v posledních dvou letech a další dvě zlaté medaile veze do vsetínské školy Jaroslava Londová a její studentka Aneta Malčíková za perníky. Zlaté perníky dovezla do Německa ze Slovenska Maria Muráriková a Martina Rogonzinská. I tyto zlata nás těší zvlášť, když jsme obě české školy před časem přesvědčili včetně prvně jmenované slovenské perníkářky, aby jezdili na tyto soutěže….znovu se ukázalo, že Česko a Slovensko nemá jen talent, ale i „zlaté ručičky“.


Fotogalerie

Šéfredaktor

26. 10. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře