Býváte v průběhu zimy nemocní? Nebo jen hledáte způsob, jak svou imunitu udržet aktivní? Máme pro vás zajímavou, lahodnou a finančně nenáročnou variantu – klíčky. Ty jsou sice na první pohled nenápadné a v porovnání s drahými doplňky stravy nedůvěryhodné, pravda je však taková, že mají neuvěřitelně velkou sílu pro náš imunitní systém.
PROČ JSOU KLÍČKY PROSPĚŠNÉ PRO IMUNITNÍ SYSTÉM?![]()
Klíčky obsahují minerály jako železo, draslík, hořčík, selen, vápník nebo zinek. Kromě toho jsou bohaté na antioxidanty a jsou zdrojem vitaminu C. Výhonky navíc obsahují chlorofyl, který tělo účinně detoxikuje. Jejich pravidelná konzumace má i regenerativní účinky (hlavně v oblasti metabolismu). A víte, co je nejlepší? Už po dvou hodinách klíčení se v semínku zvyšuje obsah těchto vitaminů o 50-200 %.
Jak nechat semínka naklíčit:
-
V prvé řadě je důležité, abyste si semínka koupili v obchodech se zdravou výživou. Ty, které jsou v zahradnictví jsou totiž určené pouze pro výsadbu do země.

-
Nakoupená semínka omyjte vodou a poté je položte na navlhčenou vatu. Poté už stačí dát semínka pouze k oknu a počkat pár dní. Nezapomínejte však na to, že by měly být vždy ve vlhku, nikoliv však utopená ve vodě. V takovém případě by totiž shnily.
V domácím prostředí můžete nechat naklíčit čočku, fazole, cizrnu, slunečnici a mnoho dalších luštěnin nebo obilovin. Každé semínko se však klíčí trochu jinak, a proto je důležité si první přečíst přesný postup.
Jak dlouho klíčí jednotlivá semínka:
-
Čočka 3-5 dní

-
Ředkvička 7 dní
-
Mungo 4-5 dní
-
Řeřicha 4-5 dní
-
Cizrna 2-3 dny
-
Hrách 2-3 dny
Klíčky i výhonky jsou lahodné samy o sobě. Navíc jsou pro tělo mnohem lépe stravitelné a nevytvářejí nepříjemné nadýmání. Skvělé jsou ale i v salátech, polévkách nebo omáčkách.
Dan 11. 12. 2020, 01:04