Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Chlazené potraviny = čerstvé potraviny


Existuje necelé jedno století, ale nikdo si bez ní nedokáže představit život, stala se nedílnou součástí každé domácnosti a nás všech. A proč tomu tak je? Je to uspěchanou dobou, stylem života nebo jen náročností lidské existence? Koluje o ní několik teorií. A o čem tady mluvíme?

Mluvíme o nočním miláčkovi spousty jedinců, bílém studeném příteli, který nás vždycky naplní spokojeností a schovává pro nás vždy něco dobrého. Ano, mluvíme o ledničce! Jestliže si někdo dokáže představit život bez této novodobé vymoženosti, tak já tedy ne!! Kam bychom přece jen dali syrové vepřové maso, salámy, sýry nebo třeba jogurty a zeleninu. Ne, pátý schod v panelákovém sklepě by to opravdu nebyl. Opomeneme-li to, že bychom potraviny nemuseli najít, je tato alternativa nevhodná z hlediska prašnosti a vůbec hygienického stavu.

Němec Carl von Linde, který v roce 1876 vytvořil první velkou bednu s komorou na vložení kusu ledu, jenž ochlazoval celou bednu, možná nečekal, jaký úspěch nakonec sklidí. V dnešní době by si bez ledničky nikdo nedokázal představit život, už jen krátké vypnutí proudu je pro nás pomalu katastrofou. To, co my dnes považujeme za standard, byl v minulosti obrovský luxus. Taková lednička totiž kdysi stála tolik, co motorový vůz střední třídy.

Za řadu let se propracovaly technické parametry na vysokou úroveň a cena se klesla na úroveň měsíčního příjmu. Začal se klást důraz na malou spotřebu a velkou výkonnost. V současnosti se vyrábí několik energetických tříd od A+++ až po G, kdy třída A je nejvíce úsporná. Stále je však kladen velký důraz na poměr ceny a výkonu.  Mezi další aspekty při výběru patří barva, design, značka, velikost a další. Moderním trendem se stávají dvou dveřové ledničky, které jsou typické pro Ameriku. Mezi jejich výhody patří možnost oddělení masových výrobků od ostatních, noční senzory, osvětlení madel, hodiny, nastavení teploty, možnost přeorganizování interiéru lednice, Eco režim či elektronické ovládání.

Důvod jejich oblíbenosti je čistě hygienický. Lednice snižuje tvorbu bakterií a hnití potravin. Jsou schopny maso bez zamrazení uchovat až tři dny. Neopomeňme jej však skladovat v uzavřených nádobách, aby nedošlo ke kontaminaci dalších potravin. Ovoce a zeleninu pak skladujeme v nádobách jim určeným, protože nemají rády přímý chlad a mohly by omrznout.

V České republice získávají čím dál větší oblibu dvoudvéřové lednice v americkém stylu. Jsou rozdílné ve vnitřním uspořádání. Nabízejí i výrobníky ledu či multifunkční display. Design se provádí nejen v klasické barvě, ale i v chromu nebo potom v barvách. Jednou z těchto lednic je také chladnička Philco PX 5261 z řady XXL, která je vybavena dvěma kompresory a dvěma výparníky (DCTE system). Výhodou této technologie je možnost ze spodní části chladničky, která běžně funguje jako mrazák, udělat lednici. Tuto vlastnost oceníte zejména při pořádání velkých rodinných oslav.

Je docela možné, že to nebude dlouho trvat a lednička vám sama doporučí, co ze surovin, kterým dochází trvanlivost, uvařit či jaké potraviny v nejbližší době dokoupit.

Fotogalerie

Barbora Šumná

26. 06. 2014

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře