Chlebíčky slaví 100 let!


Chlebíčky jsou prostě českým fenoménem. I když si na nich pochutnáváme již 100 let a nespadají zrovna do zdravé výživy, přesto v drtivé většině domácností nechybí na žádných oslavách, večírcích a Silvestr si bez nich také neumíme představit. Kdo vyrobil první chlebíček? A jak se postupem času měnil?


První zmínky o pochoutce s obdobnými vlastnostmi se táhne až do středověku


Chlebíčkům se jinak říká otevřené sendviče (z anglického názvu open-face sandwich). Tehdy ještě nevypadal tak, jako náš chlebíček, ale měl už jisté podobné rysy. V minulosti se používaly krajíce chleba, které sloužily v podstatě jako jedlý tácek či talíř. Na chleba se pak servírovalo jídlo. Jakmile se všechno snědlo a zůstal jen krajíc chleba, byly jen 2 možnosti. Buď byl také sněden nebo byl darován žebrákům (či se hodil psům).


Vypráví se, že chlebíčky vznikly kvůli samotného Napoleona Bonaparte. Pro něj byl prý čas natolik vzácný, že dával přednost studené kuchyni.

A jelikož byl považován za velice vybíravého člověka, chtěl, aby hned na první pohled bylo jasné, čím mu ten chleba obložili. Chlebíček se k nám podle některých zdrojů dostal v 19. století přes Německo. V této době byl zdoben jen slanečkem a cibulí.




Jan Paukert

V roce 1916 založil tento pán později velmi slavné lahůdkářství - U Paukerta. A byly to právě chlebíčky, které mu vynesly ten největší úspěch. 


Recept si pan Paukert dovezl s sebou až z daleké Itálie. Dokonce byli odhaleni i největší milovníci této dobroty, kterou si dnes můžete připravit na milion způsobů. Patřili tam - Hugo Haas, Vlasta Burian a také Ema Destinová.




Jak vypadají chlebíčky v jiných zemích? Co na ně dávají?


Můžete vytvořit spoustu variant. Používají se pomazánky, uzeniny, sýry, vajíčka, rajčata, okurky, papriky, salátky a další. U nás si nejčastěji kupujeme chlebíčky s debrecínkou a hlavně se šunkou a vajíčkem. Ve Skandinávii si chleba potírají máslem a skládají na něj krevety, uzeného lososa, sledě nebo kaviár. V Holandsku zase vedou smažená vejce či zapečený sýr.


A s čím je máte rádi vy? Máte svůj oblíbený recept?


přidejte na:

08. 09. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář