Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Čím je červená čočka prospěšná?


Červenou čočku bychom měli zařadit do svého jídelníčku díky jejímu vysokému obsahu minerálů, vitamínů a hlavně bílkovin. Obsahuje spoustu železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Díky schopnosti rovnoměrného uvolňování glukózy do krve je vhodná pro diabetiky. Vysoký obsah železa a bílkovin ocení zejména vegetariáni. 

Červená čočka velmi rychle zasytí, proto je dobrým doplňkem nejen dietní stravy. Vysoký podíl vlákniny zároveň působí proti zácpě. Tato luštěnina je dokonce vhodná i pro kojící matky a děti, neboť oproti ostatním luštěninám je zbavená slupky a tím pádem nenadýmá. 

Šálek červené čočky nám poskytne 37 % doporučené denní dávky (DDD) železa a 49 % DDD manganu, který zásadně ovlivňuje růst, reprodukci, hojení ran a mozkovou funkci. Dále harmonizuje metabolismus cukrů, inzulinu a také cholesterolu. 

Čočka na talíři. Zrnka červené čočky se před přípravou nemusí vůbec namáčet, přesto se velmi rychle uvaří. Obvykle se vaří asi 10 minut. Tato luštěnina má rozmanité použití, je často využívaná zejména v asijské nebo indické kuchyni. Můžete ji připravit jako přílohu k masu, je vhodná do pomazánek i do polévky. Vyzkoušet můžete také salát z červené čočky. Není nutné ji využít jen jako přílohu k masu, lze ji také přidat i k rýži, pohance či bulguru.

Fotogalerie

hanka

08. 01. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře