Slunce nám na obloze přibývá více a více, a tak není divu, že ani na našich stolech se objevuje mnohem pestřejší strava, než tomu bylo na začátku roku. V květnu se naplno rozjíždí potravinová sezóna a na trzích se od farmářů objevují stále nové potraviny, které přes zimu nebylo možno dostat. Pojďme se podívat na některé z nich a říci si k nim bližší informace.
MANGOLD
Mangold je s námi už dlouhá léta, ale svou oblibu si u lidí znovu buduje až v posledních létech. Velmi často se používá jako náhrada za špenát, kapustu nebo jiné druhy listové zeleniny. Mangold je bohatý na vitaminy A, C a P (bioflavonoidy). Kromě vitaminů u něj najdete i řadu tělu prospěšných minerálních látek jako je vápník, draslík, hořčík nebo železo.
POZITIVNÍ ÚČINKY MANGOLDU
- Podporuje činnost jater,
- Slouží jako prevence proti rakovině,
- Chrání cévy,
- Stará se o zdraví zubů a kostí.
HRÁŠEK
Spolu s příchodem května nám začíná i sezóna čerstvého hrášku. Určitě si i vy pamatujete ono uspokojivé vylupování lahodných sytě zelených bobulí, které mají absolutně fantastickou chuť. POZOR! Sezóna čerstvého hrášku je velmi krátká, a tak si dávejte pozor, abyste ji nepropásli.
POZITIVNÍ ÚČINKY ČERSTVÉHO HRÁŠKU
- Bohatý na bílkoviny,
- Snižuje hladinu krevního cukru,
- Obsahuje vitamin C a B,
- Obsahuje hořčík, fosfor, vápník a měď.
JAHODY
Jahody miluje snad každý člověk na světě. Jsou symbolem léta a přinášejí do horkých dnů ledové osvěžení. Kromě toho mají ale řadu prospěšných látek, kvůli kterým se je hodí konzumovat kdykoliv je to možné.
Jahody samy o sobě působí jako velmi účinný antioxidant (odvádí z těla negativní látky). Mimo jiné snižují krevní tlak a podporují funkci zdravého imunitního systému. Díky svému množství manganu, udržuje lidský metabolismus aktivní a to i co se týče funkce mozku.
POZITIVNÍ ÚČINKY JAHOD
- Používají se pro detoxikaci organismu,
- Fungují jako antioxidant,
- Působí protizánětlivě,
- Zlepšují funkci ledvin,
- Napomáhají k hydrataci těla.