Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Co bychom měli vědět o Miso

Říkáte si o čem to tady mluvíme? Miso? Ne, nespletli jsme se. Řeč je o fermentované vyzrálé orientální kořenící pastě,  která se vyrábí ze sójových bobů, rýže, nebo například z různých druhů mouky. Stejně jako sójová omáčka, se i ona, liší dobou fermentování a zrání. Můžeme se tedy setkat s pastou hladkou, hrubou, ale i světlou nebo tmavou.

58904_mediumMiso se používalo už ve 3. století před naším letopočtem v Číně, odkud se přeneslo do Japonska. Stala se velmi oblíbenou pro budhistické mnichy a vlastně je jednou z hlavních kulinářských dochucovadel celé Asie. Nejčastěji se používá k výrobě Miso polévky, která se připravuje z Miso pasty, strouhaného zázvoru, sezamového oleje a jiných podobně tradičních asijských surovin.

Miso se však nemusí používat jen do polévek, ale také třeba k restovaným jídlům, do marinád, dresinků apod. Má podobné využití jako český masox.

Pasta miso obsahuje živé enzymy, které jsou blahodárné na naše zažívání, zmírňuje důsledky kouření a taky produkuje vitamín B12, který si naše tělo umí samo vyrobit. Také proto je důležité vědět, že stejně jako kysané zelí, se ani tato pasta nemá vařit, aby se nevyvařily její blahodárné účinky na náš organismus. Japonci tradují, že miso polévka přináší zdraví, mládí a dlouhověkost a proto ji podávají denně na snídani. Pamatujte ale, že jakmile ji jednou otevřete, musíte ji uchovávat v chladu.

Miso obsahuje málo kalorií, proto se také může stát vašim spojencem při boji s nadváhou. Samo o sobě je také dost slané a proto při přípravě jakéhokoliv jídla z této pasty není třeba již jídlo solit a zatěžovat tak náš organismus více. 

58905_medium

3 hlavní typy miso koření

Kome - nebo-li bílé miso je lehké, jemné a běloučké pro přípravu zimních polévek

Mugi miso - žluté, středně silné koření, je nejčastěji používáno při každodenní potřebě v japonských kuchyních a k přípravě omáček

Hacho miso - je červené až tmavě čokoládově zbarvené, je hodně viskózní a má silné pronikavé aroma.

Zdravotní účinky

Miso povzbuzuje životní sílu, podporuje látkovou výměnu a je bohatá na minerály. Pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol. Je velkou pomocí při vysokém krevním tlaku, zmírňuje důsledky kouření nebo konzumace alkoholu, pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze.

Použité zdroje obrázků: http://www.organicshoppermag.com, https://thucduongohsawa.wordpress.com/

Fotogalerie

Sonia

19. 08. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
Thumb
Propagace miso pasty je určitě dobrá věc, jen je v článku poněkud nesmyslná informace o soli - miso je slané samozřejmě proto, že sůl obsahuje, takže ho těžko můžeme podávat dětem, kterým jinak ještě nesolíme. Totéž platí pro zátěž pro náš organismus - misem můžeme (a musíme, je opravdu slané, stejně jako třeba magi), ale tělo ji místo ze solení dostane z misa, takže záleží na tom, kolik jí můžeme, ne na tom, čím jídlo osolíme.... Jo a ty hrubky by taky stály za opravu...

Veronika 27. 09. 2015, 09:50

Thumb
Propagace miso pasty je určitě dobrá věc, jen je v článku poněkud nesmyslná informace o soli - miso je slané samozřejmě proto, že sůl obsahuje, takže ho těžko můžeme podávat dětem, kterým jinak ještě nesolíme. Totéž platí pro zátěž pro náš organismus - misem můžeme (a musíme, je opravdu slané, stejně jako zmíněné magi) při podávání nahradit kuchyňskou sůl, ale tělo ji místo ze solení dostane z misa, takže záleží na tom, kolik jí můžeme, ne na tom, čím jídlo osolíme.... Jo a ty hrubky by taky stály za opravu... Veronika 27. 09. 2015, 09:50

Veronika 27. 09. 2015, 09:54

Veronika
Dobrý den, děkujeme za Vaši reakci a upozornění. Článek je již opraven a neměly by se zde vyskytovat již mylné informace a hrubky. Děkujeme za Vaši přízeň, Vaše sRecepty

Veronika 05. 10. 2015, 12:12

Thumb
Prosím, kde se dají koupit 3 hlavní typy miso koření. Děkuji

Drahoslava 07. 07. 2016, 12:03

Veronika
Dobrý den, paní Drahoslavo. Na internetu do vyhledávače zadejte miso pasta, a vyberte si eshop nebo prodejní místo, dle vašeho vlastního výběru. Konkrétního prodejce nemůžeme uvádět. Za sRecepty.CZ Veronika

Veronika 07. 07. 2016, 12:55

Facebook komentáře