Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Co byste měli vědět o rybách

Lidé loví a jedí ryby od nepaměti. Sladkovodní ryby se u nás v dávných dobách těšily obrovské oblibě a rybí hody nebyly žádnou výjimkou. Ostatně o tom hovoří i historie rybníků na našem území, a to už od 11. století. Z druhů vzpomeňme především kapra, ale také cejna, candáta, lína, okouna, pstruha, štiku a co jste možná nevěděli, patří sem i pangasius dolnooký, u nás známý jako pangas. Pochází z Číny a z Thajska a žije ve velkých řekách. Bývá někdy mylně označován jako ryba mořská.

41747_medium

Ryby obecně, ať už mořské nebo sladkovodní mají ve výživě obrovský význam. Základní složkou je voda, z 50 – 80 %, bílkoviny  tvoří 15 – 20 % a tuky 1 – 35 %. Pro vysoký obsah vody se maso velmi rychle kazí, a proto jej spotřebujte maximálně do druhého dne.

Zde je několik souhrnných rad a triků inspirovaných Vašimi příspěvky:

  • Čerstvou rybu poznáte tak, že má jasné a nezakalené oči, jasně červené žábry, nesmí být zašedlé, ani jen po okrajích.
  • Povrch ryby musí být lesklý, vlhký, v žádném případě ne oschlý a ryba musí vonět, nikoliv zapáchat. Pokud toto vybraný kousek nesplňuje, kupte si raději mraženou.
  • Kupujte především ryby vakuově balené, bez ledové tříště. Ta totiž signalizuje, že došlo k částečnému rozmražení a opětovnému zmražení! Vybírejte nejlépe ten výrobek, kde se uvádí, že ryby byly baleny a zmraženy už při prvním zpracování, například na lodi. Pak máte záruku nejvyšší kvality.Rozmrazujte ji pak pozvolna, nejlépe v lednici, nikoli při pokojové teplotě a v žádném případě ji nedávejte do horké vody!

Rybí maso, ale hlavně rybí tuk obsahuje nenasycené mastné kyseliny Omega 3, vitaminy rozpustné v tucích A a D a ve vodě rozpustné vitamíny skupiny B. Tím bezesporu prospívá našemu zdraví. Například chrání srdce a cévy a snižuje cholesterol.

Podle obsahu tuku dělíme ryby na libové do 2 % tuku (štika, candát), středně tučné 2 – 10 % tuku (kapr, sumec, pstruh) a tučné od 10 % tuku výše (úhoř). Hodně tuku obsahuje kůže, proto rybu před úpravou nestahujte. Kůže dodá masu chuť a šťavnatost, protože tuk a prospěšné látky v něm obsažené, se uvolní.

Rada:

  • Aby kůže ryby nepopraskala, stačí ji na několika místech naříznout.

Ryby můžete upravovat pečením, smažením, grilováním, gratinováním, rožněním, dušením, marinováním apod.

Používat můžete celou škálu bylinek a koření jako česnek, oregano, kmín, estragon, bazalku, fenykl, bobkový list, nové koření, rozmarýn, cibuli, papriku, šafrán, pepř, kopr, libeček, hotové směsi na ryby a další.

Rada:

  • Při vaření rybího masa dbejte na to, abyste jej nevařili zprudka a dlouho, rozpadalo by se.Pečte je v celku, při podávání vypadají lépe a lákavěji.
  • Křupavější kůrčičce při smažení zas pomůže pivo (místo mléka) na přípravu těstíčka.
  • Odřezky a hlavy rozhodně nevyhazujte, ale udělejte silný vývar. Ten můžete zmrazit do zásoby a potom použít na přípravu rizota.

Existuje nespočet rozmanitých receptů jak připravit chutný rybí pokrm. Představa  rybího filé za školní jídelny, to už je dnes opravdu pasé.

Máte-li obavy, že ryby obsahují škodlivou rtuť, výzkumné ústavy to opakovaně vyvrátily.

Pokud vás to nepřesvědčí, dejte přednost sladkovodním před mořskými. Domácí ryby podléhají přísné kontrole a hygienickým normám.

U dovážených ryb nezávadnost dokládá dovozce a kontroly jsou namátkové.

Vadí-li vám kosti, maso dvakrát umelte a udělejte karbanátky. Nebo rybu dobře upečte a kostičky budou krásně křupavé.

Stačí jen najít tu svou oblíbenou a dopřát si ji 2x do týdne „Dobrou chuť!“

Pro sRecepty.CZ sesbírala a upravila naše administrátorka Daniela

Fotogalerie

Šéfredaktor

05. 10. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře