Co byste měli vědět o rybách

Lidé loví a jedí ryby od nepaměti. Sladkovodní ryby se u nás v dávných dobách těšily obrovské oblibě a rybí hody nebyly žádnou výjimkou. Ostatně o tom hovoří i historie rybníků na našem území, a to už od 11. století. Z druhů vzpomeňme především kapra, ale také cejna, candáta, lína, okouna, pstruha, štiku a co jste možná nevěděli, patří sem i pangasius dolnooký, u nás známý jako pangas. Pochází z Číny a z Thajska a žije ve velkých řekách. Bývá někdy mylně označován jako ryba mořská.

41747_medium

Ryby obecně, ať už mořské nebo sladkovodní mají ve výživě obrovský význam. Základní složkou je voda, z 50 – 80 %, bílkoviny  tvoří 15 – 20 % a tuky 1 – 35 %. Pro vysoký obsah vody se maso velmi rychle kazí, a proto jej spotřebujte maximálně do druhého dne.

Zde je několik souhrnných rad a triků inspirovaných Vašimi příspěvky:

  • Čerstvou rybu poznáte tak, že má jasné a nezakalené oči, jasně červené žábry, nesmí být zašedlé, ani jen po okrajích.
  • Povrch ryby musí být lesklý, vlhký, v žádném případě ne oschlý a ryba musí vonět, nikoliv zapáchat. Pokud toto vybraný kousek nesplňuje, kupte si raději mraženou.
  • Kupujte především ryby vakuově balené, bez ledové tříště. Ta totiž signalizuje, že došlo k částečnému rozmražení a opětovnému zmražení! Vybírejte nejlépe ten výrobek, kde se uvádí, že ryby byly baleny a zmraženy už při prvním zpracování, například na lodi. Pak máte záruku nejvyšší kvality.Rozmrazujte ji pak pozvolna, nejlépe v lednici, nikoli při pokojové teplotě a v žádném případě ji nedávejte do horké vody!

Rybí maso, ale hlavně rybí tuk obsahuje nenasycené mastné kyseliny Omega 3, vitaminy rozpustné v tucích A a D a ve vodě rozpustné vitamíny skupiny B. Tím bezesporu prospívá našemu zdraví. Například chrání srdce a cévy a snižuje cholesterol.

Podle obsahu tuku dělíme ryby na libové do 2 % tuku (štika, candát), středně tučné 2 – 10 % tuku (kapr, sumec, pstruh) a tučné od 10 % tuku výše (úhoř). Hodně tuku obsahuje kůže, proto rybu před úpravou nestahujte. Kůže dodá masu chuť a šťavnatost, protože tuk a prospěšné látky v něm obsažené, se uvolní.

Rada:

  • Aby kůže ryby nepopraskala, stačí ji na několika místech naříznout.

Ryby můžete upravovat pečením, smažením, grilováním, gratinováním, rožněním, dušením, marinováním apod.

Používat můžete celou škálu bylinek a koření jako česnek, oregano, kmín, estragon, bazalku, fenykl, bobkový list, nové koření, rozmarýn, cibuli, papriku, šafrán, pepř, kopr, libeček, hotové směsi na ryby a další.

Rada:

  • Při vaření rybího masa dbejte na to, abyste jej nevařili zprudka a dlouho, rozpadalo by se.Pečte je v celku, při podávání vypadají lépe a lákavěji.
  • Křupavější kůrčičce při smažení zas pomůže pivo (místo mléka) na přípravu těstíčka.
  • Odřezky a hlavy rozhodně nevyhazujte, ale udělejte silný vývar. Ten můžete zmrazit do zásoby a potom použít na přípravu rizota.

Existuje nespočet rozmanitých receptů jak připravit chutný rybí pokrm. Představa  rybího filé za školní jídelny, to už je dnes opravdu pasé.

Máte-li obavy, že ryby obsahují škodlivou rtuť, výzkumné ústavy to opakovaně vyvrátily.

Pokud vás to nepřesvědčí, dejte přednost sladkovodním před mořskými. Domácí ryby podléhají přísné kontrole a hygienickým normám.

U dovážených ryb nezávadnost dokládá dovozce a kontroly jsou namátkové.

Vadí-li vám kosti, maso dvakrát umelte a udělejte karbanátky. Nebo rybu dobře upečte a kostičky budou krásně křupavé.

Stačí jen najít tu svou oblíbenou a dopřát si ji 2x do týdne „Dobrou chuť!“

Pro sRecepty.CZ sesbírala a upravila naše administrátorka Daniela

přidejte na:
Šéfredaktor

05. 10. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář