Co je přerušovaný půst?

Pokud jde o zdravou výživu, existuje tolik možností a trendů, takže je pochopitelné, pokud se někdy zamotáte v tom, který výživový přístup bude nejlépe vyhovovat vám a vašim cílům.

Zdravý životní styl by měl být především o rovnováze. Zdravý životní styl by vám měl umožnit užívat si – najít způsob, jak dosáhnout svých cílů v oblasti zdraví a kondice, aniž byste se omezovali, protože omezení nebo zcela vynechání určitých potravin, které máte rádi, je velmi často neudržitelné. S ohledem na to dnes mluvíme o přerušovaném půstu, přístupu ke stravovacím návykům, který je stále populárnější.

Co je to přerušovaný půst?

Přerušovaný půst je stravovací vzorec (ne stravovací plán), který je rozdělen na různá období jídla, po kterých následují období půstu. Na rozdíl od diety, která určuje, jaké druhy potravin byste měli jíst, přerušovaný půst určuje pouze to, kdy byste měli jíst.

V závislosti na typu použité metody mohou jednotlivci držet půst mezi 16 a 24 hodinami, někdy i déle. V této době nejedí žádné pevné jídlo, ale mohou mít neomezené množství vody a nápojů, jako je černá káva, čaj a bezkalorické nápoje. 

Proč si přerušovaný půst v poslední době získal popularitu? Někteří tvrdili, že přerušovaný půst může vést k řadě zdravotních výhod, včetně snížení hmotnosti a rizika onemocnění. 
Jak to tedy v praxi funguje?

Typy přerušovaného půstu

Nejběžnější metody diety s přerušovaným půstem jsou:

16 : 8

Tento typ přerušovaného půstu zahrnuje jedení během osmihodinového okna a půst po zbývajících 16 hodin. Pokud byste tedy například postupovali podle této metody, mohli byste jíst jako obvykle mezi 11:00 a 19:00 a poté se po zbývající hodiny dne postit. V tomto případě může být většina hodin půstu skutečně strávena spánkem. Navíc tato metoda nevyžaduje žádné počítání kalorií – jednoduše jíte jako obvykle, nač jste zvyklí.

5 : 2

Tato metoda zahrnuje jídlo jako obvykle pět dní v týdnu a po zbývající dva dny v týdnu sníte jednu čtvrtinu (obecně asi 500 až 600 kalorií) své denní potřeby kalorií. Například od pondělí do pátku můžete jíst jako obvykle a v sobotu a neděli si můžete vybrat, že budete jíst 500–600 kalorií denně. Aby se zajistilo, že nepřekročíte doporučený počet kalorií ve dnech půstu, bude v tomto případě nutné sledovat kalorie.

Jedno jídlo denně 

Při dodržování této metody přerušovaného půstu je veškerá denní výživa zahrnuta do jediného jídla – obvykle se jedná o večeři, ale pro někoho to může být oběd. Tato metoda znamená, že se postíte 23 hodin a zkonzumujete všechno jídlo za den během jediné hodiny.
Při dodržování této metody je vhodné začít pozvolna a tento přerušovaný půst držet jeden den v týdnu, abyste zjistili, jak vaše tělo reaguje na prodloužené období půstu.
V tomto případě byste měli také mít na paměti, že delší doba bez jídla, jako jsou 24-, 36-, 48- a 72hodinové půsty, pro vás nemusí být nutně nejlepší volbou a mohou být nebezpečné. Příliš dlouhá doba bez jídla totiž může povzbudit vaše tělo, aby v reakci na hladovění začalo ukládat více tuku.

Jak přerušovaný půst ovlivní tělo?

Můžete zhubnout

Všechny redukční diety mají něco společného – snížení příjmu kalorií. I když je přerušovaný půst spíše vzorem stravování než dietou, stále dosahuje stejného výsledku, a to snížení množství přijatých kalorií během dne. Přerušovaný půst je často spojován se ztrátou hmotnosti, protože může pomoct snížit hladinu inzulínu. 

Pozor na to, co jíte, když držíte půst a chcete zhubnout! Může být snadné si myslet, že během svého času k jídlu můžete jíst, co chcete, nebo že můžete jíst více, abyste kompenzovali jídla, která jste vynechali. Ale nezdravý výběr potravin může vést k nedostatku živin, nedostatku energie nebo také může vést i k přibírání na váze, obzvláště pokud budete jíst více, než byste normálně jedli. Zpravidla je důležité jíst celou řadu výživných a plnohodnotných potravin, abyste si zajistili, že se budete cítit co nejlépe.

Autofagie

Pokud jde o půst a jeho zdravotní účinky, jeden koncept, kterému musíte porozumět, je autofagie.  Japonský buněčný biolog Jošinori Ósumi získal v roce 2016 Nobelovu cenu za medicínu za výzkum toho, jak se buňky recyklují a obnovují – tento proces se nazývá autofagie. Doslova to znamená „sám sebe jíst“. A právě půst aktivuje autofagii. Jednoduše řečeno, pokud svému tělu nedáváte potravu, začne hledat potravu uvnitř a udělá za vás nějakou „recyklaci“. Buňky při hladovění rozkládají bílkoviny a další buněčné složky a využívají je k energii, ničí viry, bakterie a zbavují se poškozených struktur. Je to proces, který je zásadní pro zdraví buněk, obnovu a přežití. 
Takže když onemocníte a nemáte chuť k jídlu – to je to, co se děje. Vaše tělo vám říká, abyste nejedli, protože je zaneprázdněno tímto důležitým procesem. 

Zlepší se kontrola vašeho krevního cukru

To znamená, že vaše tělo nezvyšuje hladinu cukru v krvi v reakci na jídlo a spravuje vaši hladinu cukru v krvi ve zdravém rozmezí.

Sníží se zánět v těle

Zánět označuje proces, ve kterém vaše tělo bojuje proti věcem, které mu škodí, jako jsou infekce, zranění a toxiny ve snaze vyléčit se. Chronický zánět nastává, když tato reakce přetrvává, takže vaše tělo zůstává v neustálém stavu bdělosti. Špatná strava a obezita jsou jednou z příčin chronického zánětu. Chronický zánět může mít časem negativní dopad na vaše tkáně a orgány a je spojen s nemocemi, jako je cukrovka, srdeční choroby a rakovina. Přerušovaný půst tedy může pomoct se snížením tohoto zánětu.

Zlepší se funkce mozku

Přibývá důkazů, že přerušovaný půst může pomoct se zlepšením kognitivních funkcí, a může být dokonce použit jako součást léčby nemocí, jako je Alzheimerova choroba.

Přerušovaný půst není pro každého!
Přerušovaný půst není způsob stravování, který vyhovuje každému. Ve skutečnosti, pokud máte některý z níže uvedených stavů, měli byste se vyhnout přerušovanému půstu:

  • diabetes
  • anamnéza poruch příjmu potravy
  • používání léků, které vyžadují příjem potravy
  • při fázi aktivního růstu – jako je dospívání
  • těhotné nebo kojící ženy
  • pokud máte podváhu
     
přidejte na:
Šéfredaktor

11. 12. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář