Co je to GHÍ a jak jej vyrobit?

Ghí a jeho původ

Ghí nebo jeho česká alternativa přepuštěné máslo je v současné době velmi oblíbenou formou "zdravých tuků". Pochází z Indie, kde je součástí Ajurvérské medicíny a s tvorbou přepuštěného másla si pohrávaly už naše prababičky, které to dělaly především kvůli zvýšení jeho trvanlivosti.

Výhody Ghí

Díky odstranění bílkoviny, zbyde v Ghí jen čistý tuk, ten nežlukne a v uzavřené nádobě vydrží až několik měsíců. Jeho největší výhoda však spočívá v tom, že narozdíl od klasického másla se začíná přepalovat při mnohem vyšších teplotách - kolem 200-250°C (bežné máslo již kolem 150-180 °C). Proto je ideální na smažení a takový dokonalý řízek smažený na Ghí, to je jedna velká radost. Nesmíme pominout ani další výhody jako je lepší trávení, posílení imunity a dokonce prý zvyšuje kvalitu spermatu. A pozor, je vhodné i pro ty, kteří trpí intolerancí na mléčnou bílkovinu! Takže laktose free.

Výroba Ghí

Na trhu aktuálně nalezneme hned několik výrobců tohoto máslového pokladu, ale co si budem povídat, není to nejlevnější záležitost a nikdo to přeci neudělá tak dobře, jako vy sami. A ještě ušetříte!

Takže směle do toho. Jediné co potřebujete je kvalitní máslo, které si buď koupíte u svého farmáře, v obchodě nebo někteří dokonce sami vyrobíte. Zvolte si libovolné množství másla, ideálně kolem jednoho kilogramu, ale klidně můžete začít i s jednou kostkou. Dále budete potřebovat hrnec se silným dne, plátýnko, lžíci a uzaviratelnou sklenici.

Postup:

Máslo dejte do hrnce a nechte jej na mírném plameni pomalu rozpustit. Poté je nechte 20-30 minut lehce probublávat. Při tomto procesu vzniknou tři vrstvy. Nahoře vrstva bílé pěny tvořená oddělenou bílkovinou, poté zlatavé rozpuštěné máslo a na dně hrnce usazeniny z mléčné bílkoviny. Vrstvu bílé pěny opatrně a trělivě odstaníme lžící nebo sítkem (dá se použít do pekáče pod maso, do buchet, kaší apod. takže nevyhazujte). Ghí je hotové jakmile z krásně zezlátné, oříškově voní a dně jsou patrné usazeniny z mléčné bílkoviny. Nechte jej chvíli vychladnout a poté přeceďte přes plátýnko. Vychlaďte při pokojové teplotě, skldujte v lednici v uzavřené nádobě.


Dobrou chuť

Chcete-li mít neustálý přísun lákavých gatro inspirací sledujte nás Facebook.



přidejte na:
Bára Uhýrková Černá

14. 02. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář