Co jíst podle ájurvédy na přelomu zimy a jara

Není problém si na stole dopřát potraviny dovážené ze vzdálených koutů planety. Znamená to ale, že bychom měli ve střední Evropě v březnu jíst borůvky z Kostariky a banány, když tady nikdy nevyroste ani jeden? Ájurvéda míní, že nikoli.

Učení podle ájurvédy doporučuje místní, sezonní stravování – ne proto, že by to považovalo za nejnovější dietní hit, ale proto, že je to přirozené, a tudíž zdravé. Odkazuje přitom na historii, lidé kromě moderní doby jedli vždycky jen to, co si dokázali vypěstovat nebo co bylo sezonně dostupné.

Pro pochopení toho, jak ájurvéda nahlíží na stravování a proč se přístup mění v průběhu roku, je dobré vědět, že pro vyznavače tohoto směru je jaro obdobím, kdy přebírají vládu zemské a vodní prvky, v přírodě je plno bahna – žádné mrazivě jasné dny, ovšem ani žádná letní horka.

Vy sami můžete na svém těle cítit, že se roční období mění – možná máte větší chuť se hýbat a trávit více času venku, možná máte chuť na lehčí jídla, než byla ta hutná zimní. A skutečně přichází čas nahradit těžká, mastná, kyselá a hodně sladká jídla potravinami, které jsou štiplavé, hořké, svíravé, suché a lehké. Mimochodem, sezonní stravování je pravděpodobně ta nejintuitivnější dieta, kterou můžete praktikovat. Stačí se držet třeba toho, co v sezoně nabízejí místní farmáři.

 

DOPŘEJTE SI LIBOVÉ A ZELENÉ

Ájurvéda chápe jaro jako období tělesné očisty, takže o důvod víc, abyste jedli lehká jídla a spoustu zeleniny a ubrali například masa a sýry, což jsou typická zimní jídla. Ve skutečnosti je jaro a léto nejlepší období pro vegetariánské, nebo dokonce veganské stravování.Co jíst podle ájurvédy na přelomu zimy a jara

Tohle jsou hlavní ájurvédské zásady, pokud jde o jarní stravování. Upřednostňujte zeleninu a drobné luštěniny jako je červená čočka a mungo. Omezte nebo dokonce úplně vynechte maso, pšenici, mléčné výrobky a cukr. Pokud jde o obiloviny, vyměňte těžkou pšenici a ovesné vločky za lehčí varianty jako jsou proso, quinoa a ječmen. Dávejte do pokrmů spoustu koření včetně černého pepře, kurkumy, zázvoru, česneku, kmínu a hořčičných semínek. Nebojte se sbírat, zpracovávat a jíst to, co roste venku, jako jsou třeba pampelišky a kopřivy.

přidejte na:
BB

04. 04. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář