Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Co jsou vitaminy?

S názvem "vitamin" poprvé přišel polský biochemik Kazimierz Funk, který v roce 1912 objevil vitamin B1 v otrubách rýže. Svůj nenápadný nález pojmenoval podle latinských slov "vital" a "amine" OE ve volném překladu tedy "životně důležité aminy". Ačkoli podle dnešních poznatků nejde o aminy (čili o sloučeniny odvozené od amoniaku), název se ujal a později se rozšířil na všechny podobné látky. Vitaminy nejsou na rozdíl od cukrů, tuků a bílkovin stavebními látkami, ale zastávají v těle úlohu katalyzátorů biochemických reakcí; některé slouží jako antioxidanty. Vitaminy lidský organismus nezbytně potřebuje, ale protože si je (kromě vitaminu D a částečně niacinu) nedovede sám vytvořit, musí je získávat potravou. Existuje třináct základních typů vitaminů, které se dělí na vitaminy rozpustné ve vodě (vitaminy patřící do skupiny B-komplexu, tedy kyselina listová, nikotinová, pantotenová a biotin, dále vitamin C) a vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K).

Datum: 1.2.2010 Autor: Marie Frajtová Zdroj: Týden Rubrika: Téma Strana: 28

Ajaja

02. 02. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře