Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Co možná o jahodách nevíte

Jahody zaraďujeme medzi to najkvalitnejšie ovocie. Spolu s čučoriedkami /boruvkami/ a brusnicami patria k najsilnejším antioxidantom vôbec. Napríklad 1 šálka jahôd denne účinne chráni mozog - nervové bunky - 6-12 hodín. Jahody tiež obsahujú fruktózu, ktorá pre využitie v tele nepotrebuje inzulín, preto sú vhodné aj pre diabetikov. Vysoký obsah ovocných kyselín má na tráviaci systém dezinfekčné účinky a zlepšujú vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Pektín je vláknina, ktorá zase znižuje cholesterol v krvi a priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém. Jahodová aróma patrí v prírode medzi najkomplikovanejšie, ešte nikomu sa ju nepodarilo namiešať tak, aby bola podobná tej prírodnej. Aj keď je asi najviac používaná v potravinách a liekoch, skutočná jahodová aróma je takmer nenapodobiteľná! Nielen plody sú jedlé, ale od mája do augusta sa zbierajú aj listy, najmä lesných jahôd, a používajú sa pri liečbe hypertenzie, ochorenia kĺbov, obličkových kameňov a mnohých iných chorôb. Jahody sú skrátka jedinečné ovocie.

uschi3

28. 05. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře