Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Co ukrývá hroznové víno?


Víte, že vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny pěstované člověkem? Lidstvo její plody využívá pro svou obživu již několik tisíc let. Bobule vinné révy mají různou barvu - od zelené, zelenožluté, po červenou až tmavofialovou. Konzumují se nejčastěji čerstvé nebo sušené (známé jako rozinky), ale drtivá část se zpracovává při výrobě vína a dalších nápojů.

Co obsahuje hroznové víno? 

Hroznové víno se řadí mezi nejzdravější druhy ovoce. Pro svou šťavnatost a sladkou chuť je oblíbené u dětí i dospělých. Obsahuje asi 80 % vody a důležité vitamíny a minerály. Namátkou jmenujme vitamíny skupiny B, vitamín A, C, dále draslík, železo, hořčík, vápník a antioxidanty. Slupka je bohatá na vlákninu, která odstraňuje ochablost střev a zácpu a umožňuje odvádění vody i s jedovatými látkami a tuky z těla. Proto jsou hrozny velmi vhodné při podzimních dietách. 


Deset důvodů, proč si dát hroznové víno

- podporuje imunitu 
- pomáhá při únavě, nervozitě a depresích 
- rozšiřuje cévy a tím snižuje riziko jejich ucpávání 
- slupky a jadérka obsahují resveratrol, který má protirakovinné účinky 
- čistí ledviny, močový měchýř a cesty 
- zpevňuje pokožku, posiluje vlasy a nehty 
- snižuje hladinu cholesterolu 
- usnadňuje vylučování kyseliny močové, což ocení zejména lidé trpící dnou a obezitou 
- je bohaté (zvláště rozinky) na železo a tudíž velmi vhodné pro osoby trpící chudokrevností 
- doporučuje se jako prevence ischemické choroby srdeční 

Hroznové víno má i svou negativní stránku. V kombinaci s některými potravinami může vyvolat podráždění žaludku. Takže pokud nechcete trpět nevolností, nemíchejte ho s kefírem, mlékem, perlivou vodou nebo alkoholem.

Fotogalerie

Jana Smidži

04. 09. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře