Víte, že vinná réva patří mezi nejstarší kulturní rostliny pěstované člověkem? Lidstvo její plody využívá pro svou obživu již několik tisíc let. Bobule vinné révy mají různou barvu - od zelené, zelenožluté, po červenou až tmavofialovou. Konzumují se nejčastěji čerstvé nebo sušené (známé jako rozinky), ale drtivá část se zpracovává při výrobě vína a dalších nápojů.
Co obsahuje hroznové víno?
Hroznové víno se řadí mezi nejzdravější druhy ovoce. Pro svou šťavnatost a sladkou chuť je oblíbené u dětí i dospělých. Obsahuje asi 80 % vody a důležité vitamíny a minerály. Namátkou jmenujme vitamíny skupiny B, vitamín A, C, dále draslík, železo, hořčík, vápník a antioxidanty. Slupka je bohatá na vlákninu, která odstraňuje ochablost střev a zácpu a umožňuje odvádění vody i s jedovatými látkami a tuky z těla. Proto jsou hrozny velmi vhodné při podzimních dietách.
Deset důvodů, proč si dát hroznové víno
- podporuje imunitu
- pomáhá při únavě, nervozitě a depresích
- rozšiřuje cévy a tím snižuje riziko jejich ucpávání
- slupky a jadérka obsahují resveratrol, který má protirakovinné účinky
- čistí ledviny, močový měchýř a cesty
- zpevňuje pokožku, posiluje vlasy a nehty
- snižuje hladinu cholesterolu
- usnadňuje vylučování kyseliny močové, což ocení zejména lidé trpící dnou a obezitou
- je bohaté (zvláště rozinky) na železo a tudíž velmi vhodné pro osoby trpící chudokrevností
- doporučuje se jako prevence ischemické choroby srdeční
Hroznové víno má i svou negativní stránku. V kombinaci s některými potravinami může vyvolat podráždění žaludku. Takže pokud nechcete trpět nevolností, nemíchejte ho s kefírem, mlékem, perlivou vodou nebo alkoholem.