Mnoho lidí si čokoládu spojuje s nezdravým životním stylem, který končí u obezity. To však nemusí být vůbec pravda. Pokud si vyberete kvalitní kousek, může vám přinést i celou řadu pozitivních účinků!
Kvalitní kousek čokolády dokáže zmírnit pocity úzkosti a deprese, zlepšuje prokrvení, snižuje krevní tlak a obsahuje bohaté množství manganu, mědi či železa. Píšeme zde ale o kvalitní, vysokoprocentní čokoládě. Nikoli těch, které mají minimum kakaové sušiny, jsou nabité cukrem a zbytečným množstvím éček.
Co je to kvalitní čokoláda?
U kvalitní čokolády byste měli hledat vysoké množství kakaové sušiny (směs kakaové drtě, hmoty, prášku, másla a kakaového tuku) a málo cukru. V jednoduchosti můžeme napsat, že čím má čokoláda vyšší podíl kakaové sušiny, tím klesá obsah cukru.
Pro zajímavost
Na 100 g čokolády s kakaovou sušinou mezi 70 a 80 % připadá cca:
- 11 g vlákniny
- 67 % železa z doporučené denní dávky
- 58 % hořčíku z doporučené denní dávky
- 89 % mědi z doporučené denní dávky
- 98 % manganu z doporučené denní dávky
Blahodárné účinky čokolády:
- Zlepšuje a snižuje stres
- V mnoha kulturách je považována za afrodiziakum
- Působí preventivně proti infarktu
- Dokáže snížit riziko cukrovky
Co dalšího může obsahovat kvalitní čokoláda?
V regálech supermarketů můžete dnes a denně najít neuvěřitelné množství druhů a příchutí, které vás lákají chutným obalem. Vždy byste však měli prověřit její složení! V tom by se mělo objevit co nejméně přidaného cukru. Dle zákona navíc čokoláda nesmí obsahovat žádný rostlinný olej, mouku či práškové škroby. Bohužel v případě velice levných čokolád se tyto látky objevují, a proto je důležité jejich složení pečlivě studovat.
Kolik čokolády za den sníst?
Některým z vás určitě po přečtení výše uvedených informací svitla naděje, že si budete moci čokoládu dopřávat ve velkém množství. Doktor Will Clower (autor knihy Jezte čokoládu a zhubněte) doporučuje sníst za den 30 gramů, což znamená cca třetinu běžné tabulky.