Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Dobrá svíčková omáčka – vizitka každého kuchaře

Již naše babičky říkávaly, že svíčková omáčka s knedlíkem je vizitkou každé hospodyňky a právě podle ní poznáme, jak je v kuchyni zkušená. A to samozřejmě platí i v restauraci. Každý správný kuchař musí umět uvařit poctivou svíčkovou omáčku a k tomu nefalšovaný domácí knedlík, jinak to není kuchař. Ale jak to vlastně se svíčkovou omáčkou je? Kolik máme variant a jak ji správně připravit? Zaručený recept neexistuje, ale několik dobrých rad ano.

61281_mediumSvíčková omáčka patří mezi tradiční jídla české kuchyně a jejích variant bychom se asi nedopočítali. Podle Jana Rimplera z brněnské Noem Arch je variant svíčkové právě tolik, kolik je kuchařů, každá svíčková je originál. „Variant na svíčkovou je mnoho, každý má jiný způsob přípravy, dokonce jsem se setkal s variantou, že do základu přidávali pomerančový džus,“ doplňuje ho Roman Kurfiřt z ostravské restaurace Buena Vista. Možností, jak svíčkovou omáčku připravovat je opravdu celá řada, ať už se jedná o suroviny (někdo přidává jablko či trochu bílého jogurtu, jiný přilévá víno) či způsob přípravy. Svíčkovou můžeme vařit na sporáku, ale také péct v troubě a rozdíl je i v přípravě masa, které můžeme vařit v zelenině nebo samostatně. „Jediný zaručený recept na pravou svíčkovou neexistuje, ta pravá je vždycky ta, kterou děláme doma a hlavně, která nám chutná,“ vysvětluje Karel Ševeček z pardubické restaurace Rybárna.

Svíčková omáčka bez hovězí svíčkové?

Hovězí svíčková patří mezi nejkvalitnější část hovězího masa a tomu odpovídá i její cena. Proto se pro svíčkovou omáčku používá zřídka. Místo toho můžeme použít falešnou svíčkovou, hovězí kýtu či květovou špičku. „Důležitější než druh masa, je jeho původ a vyzrálost,“ vysvětluje Martin Riegel z Restaurace Uno ve Zlíně. „Nejlepší je samozřejmě mladý býk,“ dodává.  Pokud nejsme příznivci hovězího masa, lze použít také telecí, srnčí či králičí.

61282_medium

Pasírovat nebo mixovat?

Názory šéfkuchařů na to, zda v závěru přípravy zeleninu ve svíčkové omáčce propasírovat přes cedník či ji rozmixovat se od nepaměti liší. Zastánci pasírování argumentují, že jedině tak vynikne chuť každé suroviny a zároveň nám menší kousky zeleniny v omáčce zůstanou. Příznivci mixování se naopak opírají o tvrzení, že právě díky rozmixování nám ve výsledné omáčce zůstane opravdu vše. Je tedy na každém, jak se rozhodne, možností je také část zeleniny před mixováním oddělit a tu pak do rozmixované omáčky propasírovat. Omáčka bude krásně jemná, ale neochudíme se ani o kousky zeleniny.

Houskový nebo karlovarský?

„To, jaký knedlík ke svíčkové zvolíme, je věcí názoru. Základem je, aby byl domácí a dobře uvařený,“ říká Pavel Gavenda, šéfkuchař restaurace Zámek Zábřeh. U karlovarského knedlíku, pokud ho nabízejí v restauraci, si navíc můžeme být téměř jistí, že bude opravdu domácí, protože ten se jen tak v obchodě koupit nedá. Na druhou stranu, jak upozorňuje Aleš Procházka, majitel Pizza Restaurant v Jablonci na Nisou, petržel a muškátový oříšek, které do karlovarského knedlíku přidáváme, může měnit chuť omáčky.

61283_medium

Ať už při přípravě použijeme hovězí svíčkovou či květovou špičku, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a servírujeme s karlovarským či houskovým knedlíkem, důležité je, abychom použili opravdu kvalitní a čerstvé suroviny. To je zlaté pravidlo, kterého pokud se budeme držet, nemůžeme být z výsledku nikdy zklamaní. A takového pravidla se drží i šéfkuchaři restaurací, kteří připravili svíčkovou omáčku pro rodinný festival Děti v restauraci www.detivrestauraci.cz. Jak je totiž známo, omáčky s knedlíky patří mezi dětmi k oblíbeným pokrmům, a tak byla svíčková omáčka jasnou volbou pro většinu restaurací. Festivalovou nabídku můžete spolu se svými dětmi ochutnávat až do 16.9.

Fotogalerie

Šéfredaktor

12. 09. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře