Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Dobré rady na vánoce a nejen na ně

Vanilkové rohlíčky nedělejte příliš na krajích tenké a špičaté, ať vám nezhnědnou a nelámou se.

Kynuté těsto před konečným zpracováním nesmí být příliš řídké, ale naopak, pokud jej vymícháváte, tak raději řídké, mouku domícháte později, proč se zbytečně namáhat.

Sice mám pekárnu na chleba, ale naučila jsem se koláče a ostatní kynutá těsta zadělávat v míse a uhnětat hnětačem, sama jsem se divila, jak bylo těsto krásně hladké, krásně kynulo a bylo to i zábavné a bez námahy.

Těsto  před pečením potřete vodou či smetanou, aby bylo lesklé, žloutek - bez bílku dodává ještě větší lesk.

Pečené kynuté výrobky potřu lehce rozpuštěným kvalitním máslem. Zjemní a krásně vypadají.

Mouku a cukr na pečení vždy prosijte, těsto je provzdušněné a pečivo lepší.

Že všechny přísady dáme do jedné místnosti, aby měly stejnou teplotu asi nemusím nikomu říkat. Alespoň hodinu a ideální teplota je asi 20 stupňů.

Když vařím vajíčka a jsou z lednice, dám je do teplé vody v kastrolu, přidávám stále teplou, až se prohřejí, i tak tam dám ocet a sůl a nepraskají mi. Je to hlavně prudkou změnou teploty.

Vejce se dají nahradit kukuřičnou moukou, asi lžička za jedno vejce, či trochou jemné strouhanky, při obalování řízků použiji mléko či pivo a nikdo nic nepozná.

V poslední době různých technických vychytávek jsem dost upustila od šlehání sněhu. Dám-li šlehat delší dobu celá vejce, mám méně nádobí, práce a výsledek je stejný.

Fotogalerie

Roxana

06. 12. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře