HOBLINKY: ztuhlou čokoládu jemně zahřejeme v rukou a klasickou škrabkou na brambory či sýr naškrábeme hoblinky. Mléčná čokoláda je vhodnější.

KYTIČKY, MOTÝLCI A JINÉ OZDOBY: do zdobicího kornoutu dáme rozpuštěnou čokoládu a stříkáme na pečicí papír tvary dle vlastní fantazie. Složitější tvary si předem předkreslíme.
KOŠÍČKY: čokoládu rozpustíme a lžičkou nabíráme a vyléváme papírové košíčky na cukroví - začínáme odshora. Obráceným koncem lžičky jemně rozetřeme. Dáme vychladit do lednice a pak studenýma rukama sloupneme papír. Plníme ovocem, šlehačkou, či nějakým krémem a ozdobíme. Tak vidíte, trocha fantazie, šikovné ruce a obejdete se i bez cukrářských polotovarů... hodí se na dorty, perníčky, vánoční cukroví, linecké pečivo, či jiné dezerty.