Domácí pečený čaj

Jestli se vám letos urodilo obrovské množství ovoce a už nevíte, co si s tím vším počnete, můžete si kromě marmelád a zavařenin připravit i vynikající pečený čaj. V chladnějším počasí si pak můžete zpestřit dlouhé večery lahodným nápojem. Je v něm čerstvé ovoce, takže se v něm ukrývá mnohem větší množství vitamínů, a navíc vás krásně zahřeje.

Proč tento způsob přípravy čaje získal takový název?


Je to vlastně běžný ovocný čaj až na to, že je připraven z čerstvého či mraženého ovoce, které následně upečete v troubě, a na rozdíl od pravých čajů neobsahuje žádný kofein, což je pro mnoho lidí podstatný rozdíl. Kofein je totiž, jak jistě víte, ve větším množství škodlivý. Proto je lepší užívat jiné varianty vašich oblíbených nápojů.

Z jakých surovin si jej můžete vyrobit?


K výrobě pečeného čaje si můžete zvolit jakékoli ovoce a klidně můžete vytvářet nejrůznější ovocné kombinace. Určitě byste ale měli zapomenout na banán, protože se z něj pečením stane černá a mazlavá hmota. K oslazení můžete využít bílý či hnědý cukr.

Hnědý je samozřejmě trochu zdravější, ale na druhou stranu může přerazit ostatní barvy. Opět záleží na vás. A s citrusovou kůrou zacházejte opatrně. Jakmile tam dáte hodně citrusové kůry, čaj vám rychleji zhořkne. Jestli citrusy kupujete, raději se slupek zbavte, a když máte citrusy ze své zahrádky, nejprve přidávejte jen nepatrné množství, jenž můžete později postupně navyšovat.


Kdo má rád kyselejší nápoje, přidejte si do směsi větší množství kyselého ovoce - třeba rybízu. Ti, kteří si chtějí připravit pečený čaj tak akorát, mělo by kyselejší ovoce tvořit polovinu z celkového množství ovoce. Jednoduše záleží na vaší chuti. Fantazii se meze rozhodně nekladou.

Domácí pečený čaj

  • Ovoce - 2 kg (dle vaší chuti)

  • Citron - 1 ks

  • Cukr - 0,8-1,1 kg (podle toho, jak to máte rádi sladké)

  • Vanilkový cukr - 1 balení

  • Rum - 1 dcl (+ malé množství při plnění do sklenic)

  • Skořice - 1 celá + 1 lžička

  • Hřebíček - 8 ks

  • Mletý badyán


Ovoce si omyjte, očistěte a případně zbavte pecek, jádřinců, stopek a podobně. Pak všechno nakrájejte na menší kousky. Pokud budete připravovat pečený čaj i z jablek či hrušek, nemusíte je loupat. Ovoce pak dejte do mísy a přidejte koření. Suroviny důkladně promíchejte a rovnoměrně rozprostřete do hlubšího plechu.


Směs dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C a nechte je tam minimálně 10 minut. Poté přidejte cukr a rum. Nechte péct dalších 20 minut, aby ovoce pustilo šťávu. Občas můžete během pečení ovoce promíchat a jakmile bude hotové, můžete jej nalít do skleniček.


Do každé sklenice pak nalijte nahoru ještě lžičku rumu, pečlivě uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Takto je nechte sterilovat alespoň 10 minut a pak už si jen musíte počkat, až vychladnou. Pečený čaj uchovávejte na temném a chladném místě. Až si budete chtít připravit čaj, postačí přidat do hrníčku 1 - 3 lžičky ovocné směsi, kterou zalijete vodou a necháte louhovat 10 minut.


přidejte na:

03. 11. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář