Pita chléb, není tak úplně jako klasický chleba. Je ve tvaru nadýchané duté placky, která se nekrájí na krajíce, ale přímo konzumuje. Stačí pouze rozkrojit a naplnit tím, co máte rádi.
#tchibo-siroky
Pita placky (6 ks)
Olivový olej - 1,5 lžíce
Hladká mouka - 200 g
Instantní sušené droždí - 5 g
Celozrnná pšeničná mouka - 200 g
Teplá voda - 300 ml
Sůl - ½ lžíce
Slunečnicový olej
Cukr - špetka
Připravte si velkou mísu. Do ní nasypte obě prosáté mouky a přidejte sůl, cukr a droždí. Všechny tyto suroviny musíte důkladně promíchat a až poté můžete přilít olivový olej společně s teplou vodou. Následně z toho ručně vypracujte měkké a hladké těsto. Pomoučněte si vál či pracovní plochu, vyklopte si tam těsto a ještě ho několikrát prohněťte.
Snažte se ho vypracovávat asi ještě 5 minut a pokud se vám těsto začne lepit, přidejte ještě trochu mouky. Těsto vytvarujte do obří koule, kterou po celé ploše potřete olivovým olejem. Kouli pak vložte zpět do mísy, kterou si předem vymažte trochou olivového oleje. Mísu pečlivě zakryjte pomocí potravinářské fólie a nechte v ní těsto kynout.
Mísa s těstem by měla zůstat někde při pokojové teplotě dostatečně dlouho, aby se objem zdvojnásobil, což by mělo trvat asi hodinu či hodinu a půl. Plech si můžete vyložit pečícím papírem, i když mnohem lepší by bylo jej vymazat slunečnicovým olejem, ale záleží na vás. Poté si dejte předehřát troubu na 250°C. Mezitím si těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, opět ho prohněťte a rozdělte na 6 přibližně stejně velkých tvarů.
Ze všech vytvarujte koule a jednotlivé kusy rozválejte na placky silné asi 6 mm. Placky zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat při pokojové teplotě minimálně 10 minut. Pečte je asi 7-10 minut, aby se nafoukly a získaly požadované světlehnědé zabarvení. Po upečení je dejte na mřížku, přikryjte je bavlněnou utěrkou a po úplném vychladnutí je skladujte zabalené v utěrce či v sáčku.
#tescoma-akce-velmi-siroky
Týna Ryglová 28. 02. 2024, 06:03