Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Domácí povidla

Pokud ještě nevíte, co si s tou velkou úrodou počít, určitě nezapomeňte na povidla. Vždyť bez nich se při přípravě koláčů, vdolků a buchet neobejdete.


Nejlepší povidla si připravíte z tuzemských švestek. Příprava nebude trvat déle než 2 hodiny. Měli byste použít zralé švestky, které jste právě utrhli ze stromu. Ty otlučené, co spadly na zem, raději nepoužívejte. Pamatujte, že čím zralejší švestky použijete, tím budou povidla chutnější.

Na tradiční povidla budete potřebovat tyto suroviny:

  • Švestky - 2 kg
  • Ocet - 2 lžíce
  • Krupicový cukr - 500 g
  • Mletá skořice - ½ lžičky
  • Celá skořice - 2 svitky
  • Hřebíček - 3 ks (tlučené)
  • Rum - 4 lžíce (tuzemák)


Nejprve si předehřejte troubu na 220 °C. Budete potřebovat litinový hrnec, který lze využít i při přípravě pokrmů v troubě. Švestky si opláchněte a zbavte je pecek. Vhoďte je do hrnce spolu s octem. Díky octu budou mít vaše povidla krásnou švestkovou barvu a také tím prodloužíte jejich trvanlivost.


Švestky dejte do trouby a nechte je péct 20 - 25 minut. Poté k nim nasypte cukr, ale nemíchejte. Hrnec dejte zpět do trouby na dalších 15 minut. Následně je zalijte rumem a až nyní promíchejte.


Hotová povidla poznáte tak, že trochu povidel kápnete na studený talířek a jestliže ztuhnou, máte vyhráno. Pak můžete vyjmout celou skořici a povidla začít plnit do sklenic, dokud jsou ještě horká. Nezapomeňte dbát na suché a čisté sklenice, které vždy plňte až po okraj.

Fotogalerie

Šéfredaktor

01. 08. 2018


Přidat komentář

Facebook komentáře