Domácí rostlinné mléko si připravíte snadno u vás doma. Nejen, že ušetříte, ale navíc je i mnohem zdravější než běžné mléko kravské.
#sushitime-siroky
Makové mléko
- Voda - 1 l
- Mák - 150 g
Nejprve si v sítu properte mák a nechte ho přes noc namočený ve vodě (1 l). Ráno směs nalijte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud se ze směsi nevytvoří bílá tekutina. Makové mléko ještě sceďte přes kávový filtr nebo přes čisté silonky. Pak už jen stačí nalít do uzavíratelných sklenic a dát do ledničky. Makové mléko můžete přidat do koktejlů, můžete z něj připravit kakao, puding nebo i těsto na lívance či palačinky.
Mandlové mléko
Voda - 1 l
Mandle - 150-200 g
Pohankové mléko
Světlá pohanka - 100 g
- Voda - 500 ml
- Med - 1 lžíce (můžete místo něj použít i agáve sirup)
Z tohoto množství surovin si připravíte 500 ml pohankového mléka. Postup přípravy je opět podobný. Do vody (500 ml) namočte pohanku a nechte ji v ní přes noc odpočívat. Ráno vodu i s pohankou nalijte do mixéru a rozmixujte vše dohladka. Poté sceďte přes plátno či sítko a naplňte do sklenic. Pak už záleží na vás, čím si mléko trochu osladíte (med či agávový sirup). Můžete ale také vyzkoušet kombinace pohankového mléka s vanilkou, kardamomem nebo se skořicí.
Slunečnicové mléko
Slunečnicová semínka - 80 g (naklíčená)
Voda - 500 ml
Med či agáve sirup - 2 lžičky