K létu patří neodmyslitelně zmrzlina! Patříte-li mezi ledové jedlíky této dobroty nebo máte doma děti, které zmrzlinu milují, určitě vás už napadlo, že byste si ji vyzkoušeli udělat doma. Domácí zmrzlina má totiž mnoho výhod oproti té kupované a ve finále je i mnohem levnější! Zmrzlinu můžete navíc vytvořit jednoduše v zmrzlinovači nebo s trochou trpělivosti i bez něj! Jak? Tak to se dozvíte už o pár řádků níž!
PROČ SE PUSTIT DO DOMÁCÍ ZMRZLINY
-
Poctivé suroviny
-
kupovaná zmrzlina je často nahrazovaná rostlinným tukem, který nemá s poctivou nic společného, ale díky domácí zmrzlině si do ni dáte vždy to, na co máte chuť.
-
-
Bez konzervantů
-
obrátíte-li obal na složení, zjistíte, že běžná zmrzlina má v sobě celou řadu konzervantů, barviv, ztužovačů a sladidel, které s opravdovou zmrzlinou nemají nic společného.
-
-
Znáte složení
-
výhodou domácí zmrzliny je, že vždy víte, co jste do ni dali.
-
-
Bez zbytečného cukru
-
díky použití přírodních sladidel (ovoce) můžete snadno regulovat množství cukru, které ve své zmrzlině máte.
-
-
Vhodné i pro vegany
-
smetanu můžete snadno nahradit ořechovým mlékem.
-
-
Nižší cena
-
ve finále dostanete větší množství za menší cenu.
-
JAK PŘIPRAVIT ZMRZLINU V ZMRZLINOVAČI
Nákup zmrzlinovače je rozhodně skvělou investicí, obzvlášť v případě, že máte doma děti. Pořídit si můžete stroje s kompresorem (ty mrazí a zároveň míchají směs) nebo bez kompresoru (ty je nutné předem namrazit a hlídat). Vybírat byste měli hlavně podle toho, jak jste nároční a jaký máte rozpočet.
VANILKOVÁ ZMRZLINA
Vanilková zmrzlina je základ, od kterého se odvíjí každá další příchuť. K tomu, abyste připravili opravdu dobrou vanilku, potřebujete smetanu, plnotučné mléko, lusk vanilky a vanilkové esence. Jednotlivé suroviny první řádně vychlaďte v lednici a poté přelijte do zmrzlinovače, který se postará o vše ostatní.
TIP: Hotovou zmrzlinu můžete doladit rozdrcenými sušenkami, kousky čokolády nebo skořicí! Vzniknou vám tak další fantastické příchutě!
JAK PŘIPRAVIT ZMRZLINU V MRAZÁKU
Nemáte-li doma zmrzlinovač, nevadí! I tak si můžete vytvořit lahodou zmrzlinu a sorbety, které budou chutnat vám i celému zbytku rodiny.
ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINA
-
150 ml smetany ke šlehání
-
50 g nerafinovaného cukru
-
100 g čokolády na vaření
-
285 ml plnotučného mléka
-
30 g kakaa
Mléko s cukrem přivedete k varu a poté do něj vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu a prosáté kakao. Směs nevařte a míchejte až do úplného rozpuštění čokolády.
Mezitím, co základ bude chladnout, si ušlehejte smetanu, kterou s krémem opatrně smíchejte. Připravenou zmrzlinu vlijte do vhodné nádoby a dejte zamrazit. Během 5 hodin ji několikrát promíchejte, aby si vytvořila správnou texturu.