Začátek roku je po všech stránkách chudý. Lidé většinou využívali suroviny, které měli schované ve sklepě z poslední sklizně v minulém roce a modlili se za hřejivý příchod jara. To má sice do své plné síly ještě daleko, ale už nyní začínají vykukovat první střípky naděje na pestřejší jídelníček. Tak schválně, víte, jaké jsou sezónní potraviny měsíce duben?
POTRAVINY VHODNÉ PRO KONZUMACI V DUBNU
-
Jarní cibulka,
-
Cibule,
-
Polníček,
-
Rebarbora,
-
Ředkvičky,
-
Řeřicha,
-
Mladý salát,
-
Rané brambory.
DIVOKÉ BYLINY
Ano, duben konečně přináší i bylinky k provonění kuchyně. Začíná nám růst medvědí česnek, kopřivy, sedmikrásky, pampelišky nebo třeba velmi zdravý a tělu prospěšný špenát.
PROČ JÍST ŠPENÁT
Špenát patří mezi listovou zeleninu, která pochází z jihozápadní Asie. V Evropě se tato rostlina začala pěstovat v průběhu 14. století a její největší užitek z ní dostanete těsně před nasazením nazelenalých květů. Asi největší „boom“ zažil špenát s kreslenou postavičkou Pepka Námořníka a tvrzením, že obsahuje vysoké množství železa. Dnes už víme, že toto železo tělo nedokáže bohužel efektivně zpracovat, ale své místo si v našem jídelníčku rozhodně zaslouží!
Pravidelná konzumace špenátu příznivě posiluje srdce, svaly a snižuje krevní tlak. Odbourává z těla negativní látky, snižuje riziko infarktu a zpomaluje stárnutí těla. To, že roste špenát na jaře není rozhodně náhoda! Považuje se totiž za jeden z nejúčinnějších detoxikačních nástrojů vůbec!