Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Dýně - královna podzimu



Horké léto je za námi, pomalu přichází podzim a s ním i čas dýní. Dýně všech možných tvarů a druhů začínají plnit obchody i farmářské trhy. Tato zelenina se výborně hodí pro podzimní sychravé dny. 

Dýně patří mezi druhy tykvovité. Jejími příbuznými jsou třeba patizony, melouny nebo cukety. Je to jednoletá popínavá rostlina, která pochází ze Střední Ameriky. Do Evropy se dostala koncem 15. století a teprve o 200 let později se stala známá také u nás. 

Čím nám prospívá? 

V našem jídelníčku bývá dýně dosti opomíjená, což je škoda, protože je doslova nacpaná zdraví prospěšnými látkami. Je málo kalorická - ve 100 g má pouze 19 kalorií. Obsahuje 90 % vody a zbytek tvoří vláknina, která působí příznivě na trávení a vyprazdňování střev. V plodech se nachází hodně vitamínů a minerálních látek, např. vitamín A, B, C, E, dále draslík, hořčík, vápník, železo a hlavně zinek, který nalezneme v přírodních zdrojích jen zřídka. Dýně čistí organismus, příznivě ovlivňuje činnost srdce, ledvin, odstraňuje škodlivé látky ze střev. Pomáhá při cukrovce, obezitě, žlučníkových kamenech či dně. Zlepšuje stav pokožky, vlasů a nehtů. Velmi vhodná je pro ty, kteří trpí vysokým tlakem. Rovněž semínka všech druhů tykví jsou plná cenných látek pro naše tělo, zejména zinku, draslíku a nenasycených mastných kyselin. Byly v nich dokonce objeveny látky, které brání rozvoji rakovinového bujení. 

Druhy dýní 

Existuje celá řada druhů dýní, včetně dýní okrasných. Mezi nejznámější patří: 

Hokkaido - při tepelné úpravě se nemusí loupat, slupka změkne. Je poměrně malá, má výraznou oranžovou barvu a chutí připomíná pečené kaštany nebo sladké brambory. Je léčivá hlavně pro slezinu, slinivku břišní a žaludek. 

Dýně špagetová - jak napovídá její název, může nám v kuchyni nahradit špagety. Po uvaření nebo upečení se její dužina rozpadá na nudličky. 

Dýně muškátová (máslová) - má hruškovitý tvar, nasládlou chuť a jemně aromatickou vůni. V oblibě ji mají zejména labužníci. 

Využití v kuchyni 

Tykve mají mnohostranné využití. Hodí se na přípravu polévek, hlavních jídel, lze je upravit jako zelí, zapékat, plnit, smažit a také použít při výrobě pomazánek. Můžeme z nich dělat kompoty, džusy, marmelády nebo upéct chutné koláče. Dýni bychom v každém případě měli zařadit do jídelníčku při jakýchkoliv trávicích obtížích. Je lehce stravitelná a výborná pro šetřící, jaterní nebo diabetickou dietu.

Fotogalerie

Jana Smidži

17. 09. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře