Lahodné dýňové máslo

Podzim se blíží a k němu neodmyslitelně patří dýně. Kromě jiných využití nezapomeňte letos vyzkoušet dýňové máslo!

#tchibo-siroky 

Dýně je spojována nejen s podzimem, ale je i jedním z hlavních symbolů anglosaského lidového svátku, který jistě všichni znáte. Je to Halloween. Dýně obsahuje spoustu vitamínů, minerálních látek a také v ní najdeme betakaroten. Připravit si ji můžete různě. Lze ji zavařit, smažit, upéct i vařit. A využívá se pro přípravu jak slaných, tak i sladkých jídel a moučníků.

Dýni si můžete vypěstovat i sami. Když už se ji rozhodnete koupit, vybírejte jen ty neponičené, co mají sytou barvu a jsou pevné. Také by měly mít hladkou a tvrdou slupku. Všímejte si i její stopky, která musí být zdřevnatělá a seschlá. Jedině tak poznáte opravdu zralou dýni.

  • Máslová dýně - 1 ks

  • Sůl - větší špetka

  • Máslo - 8 lžic

  • Olivový olej - 1 lžíce

Z těchto ingrediencí si připravíte množství, které se vejde do velké misky. Nejprve si dejte předehřát troubu na 200 °C. Pak si připravte dýni. Překrojte ji podélně na půlky a lžící vydlabejte měkkou dužinu i semínka. Obě půlky dýně by se vám měly vlézt do malého pekáčku.

Položte je vnitřní stranou nahoru a povrch dužiny ještě nařízněte do kříže. Potřete je olejem a osolte. V troubě je nechte péct minimálně 40 minut a poté snižte teplotu na 170 °C. Takto je nechte dopéct ještě asi půl hodiny. Dužina musí změknout. Hotovou dýni poznáte podle toho, že do ní zapíchnete ostrý nožík či vidličku.

Dokud je dužina ještě horká, vydloubněte ji lžící, abyste se zbavily slupky. Dužinu pak rozmixujte nahrubo. Nyní přidejte máslo a rozmixujte dohladka. Vzniklé pyré můžete dochutit solí a poté nalít do uzavírací sklenice. Nechte pyré vychladnout a až poté jej pečlivě uzavřete. Skladujte v ledničce. Perfektně se hodí na opečený toust.

#tescoma-siroky

přidejte na:
Šéfredaktor

04. 09. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář