Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Evropský Melounový festival – 31. 7. 2010

V tomto roce čeká nejznámější carvingovou akci u nás několik zásadních změn.  První a pro mnohé největší je změna místa konání. Melounová show putuje do známého Centra BABYLON v Liberci. Návštěvníci, doprovod i samotní účastníci si tak kromě melounů mohou užít všechny atrakce tamního centra. Termín byl zachován jako v předešlých ročnících na přelomu prázdnin – 31. července.

Druhou a třetí změnou je změna názvu na „Evropský MELOUNOVÝ FESTIVAL“, anglický název byl upraven na „European Melon Carving Festival“ a došlo i na úpravu loga. Obě drobné změny by měly více vystihnout, že si akce našla pevné místo v carvingovém kalendáři nejen u řezbářů z ČR. Loňský melounový šampionát to jen potvrdil a jak se zdá, nastartoval i pár dalších aktivních kolegů za hranicemi. Letos se ve Francii 21.-22.května uskutečnilo 1. Mistrovství Evropy ve vyřezávání květů.

Větší změna se objeví v systému soutěže. Duelový systém, byť velmi atraktivní, letos nebude využit. Soutěž v limitu bude jedna a je bez jakéhokoliv omezení.  V kat. A - EVROPSKÁ MELOUNOVÁ ŘEŽBA mají soutěžící za úkol vyřezat vodní a cukrový meloun v limitu 3 hodin, po  5-minutové pauze následuje sprinterská disciplína na 10 minut v podobě OZDOBY  NA DRINK.

Jako tradičně mohou soutěžící dovézt předem připravené melouny do kat. B – MELOUN 3xjinak a do kat. C – MELOUN na vypsané téma.  Letošním tématem v posledně jmenované kategorii je hudba. Přesné propozice a pravidla soutěže najdete na www.carving-studio.eu .

Poprvé na melounový festival zavítají zástupci ruské carvingové akademie a soutěžící z Bulharska. Mezi favority určitě patří polští řezbáři, jenž nedávno uspěli ve Francii nebo Tomasz Szpalek, loni druhý z prvního melounovém evropském šampionátu v Praze. Do pořadí by měl promluvit i Martin Šrejber, loni druhý na prvním melounovém evropském šampionátu v Praze. Přihlášeno je i několik nadějných řezbářů, ti mají jedinečnou šanci se poměřit s předními řezbáři.

Poslední změnou jsou nové podmínky pro absolutního vítěze Melounového Festivalu.  Kdo chce pomýšlet na celkové prvenství, musí soutěžit ve všech uvedených kategoriích, zároveň musí ukázat co největší rozsah své práce.

Doprovodný program:

  • ledový carving

Své umění s ledovým carvingem Milan Sahánek, držitel zlaté medaile ze Světové kuchařské olympiády v roce 1996.

  • melounová bowle

Barman Karel Zapalač, který je mistr světa v technice z roku 2000, ukáže jak správně udělat melounovou bowli, zároveň bude v komisi dodatkové soutěže s ozdobou na drink.

  • Malování na obličej a melouny
  • Mistrovství ČR v pojídání melounů
  • Půlení melounů
  • vybírání semínek
  • Malá škola vyřezávání

Partnerem akce je značka melounů Bouquet od společnosti Anecoop. Tato značka melounů se vyznačuje i druhem, který nemá klasická semínka (pecky). Dalšími hlavními partnery je Centrum Babylon Liberec a Zepter Internatonal. Organizátorem je Czech Carving Studio s.r.o. a spoluorganizátorem Roston-Patron talentů.

Šéfredaktor

21. 07. 2010

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře