Farma Bezdínek

ČESKO MÁ K DISPOZICI LOKÁLNÍ ZELENINU CELOROČNĚFarma Bezdínek

Víte, kde je Dolní Lutyně? Je to malá obec v okrese Karviná. Do nedávna obec jako každá jiná, ale pak se něco změnilo a najednou je zde téma, o kterém se hodně mluví! Farma Bezdínek je seskupení 2 produkčních skleníků přibližně na 11 hektarech půdy. Výstavba skleníků zde začala v roce 2018, kdy byla vFarma Bezdínek plánu první etapa výstavby, po jejímž dokončení vyrostl skleník o rozloze přes 5,2 ha, a ještě téhož roku proběhla oficiálně první slavnostní sklizeň. Jelikož ale záměrem zlínské technologické skupiny NWT bylo nabízet čerstvou a lokálně pěstovanou zeleninu celoročně, což i přes obrovskou rozlohu skleníku nebylo možné pokrýt, vyrostl letos skleník druhý, tentokrát o rozloze přibližně 5,2 ha. Momentálně se tak na Farmě sklízí až 7 tun zeleniny denně a Bezdínek je největším produkčním skleníkem v Čechách i na Slovensku.

V SOULADU S PŘÍRODOU A BEZ PESTICIDŮ

Říkáte si, že je to sice hezké, ale jaký bude dopad na okolní prostředí? Právě že vůbec žádný! Skleníky jsou na okraji obce, kde nijak nenarušují její funkčnost. Farma BezdínekNaopak po dokončení výstavby druhého skleníku zde vzniklo až 150 pracovních míst, což je v této lokalitě opravdu zapotřebí. Jinak totiž místní ve velké většině případů za prací musí dojíždět až do Ostravy. Rajčata jsou vysazovaná do organického substrátu z nadrcených kokosových slupek, které se po sezóně využívají ke kompostování. K zalévání skleníků se využívá dešťová voda zachycovaná přímo na farmě ve speciálních lagunách. Přebytečná zálivka se rovněž recykluje a znovu využívá.  A k vytápění se využívá zbytkové teplo z nedaleké elektrárny v Dětmarovicích.
Největším přínosem projektu je především to, že má za cíl pěstovat a poskytovat zeleninu celoročně! „Naším posláním je přispívat k tomu, aby Češi a Slováci jedli 12 měsíců v roce více lokálně vypěstované zeleniny nejlepší možné chuti,“ vysvětluje Jiří Stodůlka, ředitel divize Agro společnosti NWT a.s. Navíc to na Bezdínku dělají s láskou a – co je ještě důležitější – bez pestFarma Bezdínekicidů. Jak je to možné? O opylení rostlin se totiž ve skleníku starají čmeláci, kteří se osvědčili coby pilní a důkladní pracovníci. Přírodní ochranu proti škůdcům zajišťují jejich přirození nepřátelé – vosičky, ploštice a roztoči.

 

JE TO "BIO"?

Také vás zajímá, proč nemají produkty Bezdínku označení "BIO“, když je vše až ukázkově sladěno s přírodou? Objasnit tuto záhadu nám pomohla marketingová manažerka farmy, paní Monika Zábojníková: „Naše rajčátka jsou pěstovaná v přírodním substrátu. Evropská legislativa ale umožňuje označení BIO pouze těm produktům, které byly vypěstované v půdě. Technologie pěstování v kokosovém substrátu má i velký ekologický přesah, protože díky ní lze vypěstovat 1 kg rajčat za využití přibližně 15 litrů vody, pro srovnání u polní produkce se jedná řádově o stovky litrů.“Farma Bezdínek

Kromě skleníků v areálu najdete i prodejnu, kde si můžete nakoupit okurky a rajčata dle libosti. V návštěvnickém centru máte možnost nahlédnout do ukázkového skleníku, kde vám zaměstnanci rádi ukáží, jak se u nich zelenina pěstuje.

NEVĚŘÍTE? PŘIJĎTE SE PŘESVĚDČIT NA VLASTNÍ OČI!

Pokud se chcete dozvědět víc, nebo třeba přijít ochutnat jejich výborné produkty, udělejte si čas v neděli 14. 9. 2019 od 10 hod. a přijďte se podívat na akciFarma Bezdínek „Poznej svého farmáře“, kterou Farma Bezdínek pořádá ve spolupráci s ministerstvem zemědělství. Vstupné je zdarma a čeká na vás bohatý program! Kromě jiného třeba prohlídky skleníků s odbornými průvodci, nová interaktivní expozice či kuchařská show v režii TESCOMY, kde se budou připravovat pokrmy právě ze zdejší zeleniny.

Nalaďte se na zelenou vlnu spolu s námi a Farmou Bezdínek a přijďte ochutnat lahodná sladká rajčata, na jaká jste chodili babičce do skleníku, a okurky, ze kterých si uděláte ten nejlepší okurkový salát!

Navíc pro vás již brzy bude připravena soutěž související právě s „Bezdínkem“. Tak se těšte, protože rozhodně máte na co!

přidejte na:
Ivet

25. 08. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář