Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Festival americké kuchyně

Taste of America


V termínu od 4. do 29. června 2012 se v šesti pražských restauracích koná 2. ročník festivalu americké kuchyně Taste of America www.tasteofamerica.cz. Festival představí vybrané speciality americké kuchyně, a přinese tak malý kousek Ameriky na váš stůl. Milovníci americké kuchyně se mohou těšit na poctivé burgery, šťavnaté steaky i typické americké dezerty jako je brownie nebo lívance s javorovým sirupem.

60895_mediumJak chutná Amerika, to je téma dalšího festivalu z dílny Alakarte.cz. Uskuteční se totiž již druhý ročník festivalu americké kuchyně Taste of America, během kterého šéfkuchaři vybraných pražských restaurací představí poctivou americkou kuchyni, kterou bychom ve fastfoodech hledali jen stěží. Dnešní americká kuchyně je kombinací starých tradic i mezinárodních vlivů, a tak není překvapením, že kromě typických steaků, burgerů či žeber patří mezi oblíbená americká jídla například cibulová polévka, jejíž původ bychom hledali ve Francii nebo tvarohový koláč původem z Belgie. „Díky tomu, že má americká kuchyně tak mnohostranný původ, zdomácněla v ní jídla ze všech koutů. I neodmyslitelný americký sendvič je původně vynálezem Angličana, sira Sandwiche,“ vysvětluje Petra Sahajdáková, šéfkuchařka restaurace Dock House. O rozmanitosti americké kuchyně tedy není pochyb, trochu jiné je to však s její reputací. Ta je v Česku často spojována s řetězci rychlého občerstvení, i když i zde se blýská na lepší časy. „Myslím, že se povědomí o americké kuchyni neustále zlepšuje, stále více lidí si uvědomuje rozdíl mezi burgerem z fastfoodu a tím poctivým, s dobrým hovězím masem. A to je dobře,“ říká Max Munson, majitel restaurací Jáma Steakhouse a Restaurant Jáma. „Festival nabízí výběr z vícero burgerů, a tak mají hosté z čeho vybírat i co porovnávat,“ doplňuje Pavel Suchánek, ředitel Alakarte.cz.

60891_mediumLetošní ročník festivalu je menším průřezem typických amerických specialit a hosté se tak mohou těšit například na grilovaný hanger steak neboli hovězí pupek, hovězí burger s Jack Daniel’s omáčkou nebo Chipotle či Texas burger, nechybí ani typické čokoládové brownie nebo třeba nachos s hráškovým guacamole. Všechna festivalová menu jsou tříchodová za cenu 290 Kč a jsou k dispozici na festivalové stránce www.tasteofamerica.cz, kde si lze také jednoduše rezervovat stůl ve vybrané restauraci. „Cenu všech menu jsme tak jako u předchozích festivalů drželi u všech restaurací na stejné hladině, aby se každý návštěvník mohl orientovat na základě svých chutí a nemusel se ve svém výběru nijak omezovat cenou či počtem chodů,“ vysvětluje Pavel Suchánek.

60892_mediumFestival americké kuchyně se uskuteční v některých vybraných pražských restauracích jako je třeba T.G.I, Friday’s na Andělu, Jáma Steakhouse nebo Dock House. „V loňském roce usedlo ke stolům v restauracích více než 1500 návštěvníků a já věřím, že letošní ročník bude minimálně stejně úspěšný,“ říká Pavel Suchánek. Platba za menu probíhá až v restauraci. Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace na stránkách www.alakarte.cz.

60894_mediumZároveň mají všichni milovníci amerických burgerů možnost zúčastnit se hlasování o restauraci s nejlepším burgerem v Česku. Hlasování probíhá jednoduchou formou na Facebook stránce www.facebook.com/NejlepsiBurger a nechybí ani možnost přidat svůj oblíbený podnik. Možnost hlasovat trvá až do 29. června, kdy bude vyhlášen vítěz.

Restaurace zúčastněné na Taste of America

Banditos Restaurant a Bar, Praha 2 (šéfkuchař Ivan Ivanovič)
Dock House, Praha 4 (šéfkuchařka Petra Sahajdáková)
Jáma Steakhouse, Praha 1 (šéfkuchař Martin Lev)
James Joyce The Irish Pub, Praha 1 (šéfkuchař Martin Duchoň)
Restaurace Jáma, Praha 1 (šéfkuchař Martin Lev)
T.G.I. Friday’s, Praha 5 (šéfkuchař Miroslav Máša)


Fotogalerie

Šéfredaktor

22. 06. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře