Co budete potřebovat?
Žlutá cibule - 4 ks
Červená cibule - 2 ks
Vývar - 1 l
Mouka - 2 lžíce
Cukr - 1 lžička
Vinný ocet - 1 lžíce
Bílé víno - 2 dcl (pokud možno tak volte raději suché)
Rozmarýn, tymián, bobkový list, šalvěj - na dochucení
Sůl a pepř
Máslo - 30 g
Olivový olej - 1 lžíce
Francouzská bageta - doporučujeme Comté či Gruyére
Cibule oloupejte a nakrájejte na proužky. Pak si v hrnci rozehřejte máslo a olivový olej a přidejte do něj nakrájenou cibuli. Smažte na mírném ohni - přesněji řečeno na úplném minimu. Cibule by se měla totiž pomalu smažit minimálně 1 hodinu. Někdy se může stát, že cibule hodně ztmavne či se trochu přichytí ke dnu hrnce, ale ujišťujeme vás, že to nevadí.
Poté přisypejte cukr a nechejte zkaramelizovat. Po pár minutách zvyšte teplotu a přilijte část bílého vína, vinný ocet. Počkejte, až se tekutina zcela vypaří, a pak přilijte zbytek vína a opět čekejte, dokud veškerá tekutina nezmizí. Nyní si připravíte jíšku tak, že tam přidáte mouku.
Několikrát zamíchejte a hned zalijte vařícím vývarem. Polévku nechte vařit ještě dalších 20 minut. V případě, že je polévka příliš hustá, můžete ji zředit vývarem. Bagetu stačí nakrájet na plátky a posypat strouhaným sýrem. Můžete zapéct jen samotnou bagetu se sýrem v troubě, nebo bagetu se sýrem ponořte do polévky a vše dohromady zapečete v troubě.