Gastro cestování 1. díl - Španělsko

Španělsko je země plná temperamentu, chutí, vůní a vášně!

A všechny tyto přísady se promítnou i v tradičních španělských jídlech, o kterých bude první díl našeho gastro cestování!

Španělská kultura stolování se od té naší v mnohém liší. Nejen, že snídaně pro ně není absolutně důležitá, ale večeře se podává většinou až po 9 hodině večer. Hlavním jídlem dne je samozřejmě tedy oběd, který začíná někdy okolo 1 hodiny a trvá i několik hodin, jelikož se podává hned několik chodů! 

Vzhledem k tomu, že se Španělsko dělí na několik částí a žije zde mnoho různých nejen náboženských skupin, odráží se to právě na kulinářském umění. Snoubí se zde několik různých vlivů, a proto je španělská kuchyně jednou z nejoblíbenějších vůbec. Nejčastějšími surovinami, které se používají při vaření po celém Španělsku jsou - olivový olej, česnek, cibule, rajčata a papriky. Tyto potraviny naleznete téměř v každém španělském receptu. Pro Španěly je typická červená barva, která se odráží i na jejich talířích :)

Dále už pak záleží právě na části, kterou navštívíte. Na pobřeží samozřejmě nejvíce využívají ryby a mořské plody, v horách naopak maso. Španělé kladou veliký důraz na používání čerstvých surovin.

Gastro cestování 1. díl - ŠpanělskoZákladní jednotkou každého menu bývají Tapas!

Zjednodušeně řečeno jsou to jednohubky. Když se nad tím zamyslíte, většina Čechů má právě Tapas na každé oslavě nebo třeba jen tak pro návštěvu. Není to vlastně vůbec nic složitého! Tapas se podávají buďto jako předkrm, a nebo na večerním posezení např. k vínu.

Má několik druhů servírování. Jednak se můžou servírovat právě jako jednohubky, nebo se nachystá několik různých ingrediencí, které si pak dáte dohromady podle svých chutí - mořské plody, nakrájené uzeniny, sýry, olivy, atp.

 

Nejtypičtější polévka? Samozřejmě Gazpacho!!!

Gastro cestování 1. díl - ŠpanělskoPatříte mezi ty, co si stále pletou pojem gazpacho a caprese? Nebojte, nejste jediní :) Jak už ale vidíte v názvech - ve španělštině se často používá písmeno zet, které se vyslovuje jako "s", v italštině "z" objevíte především ve zdvojené variantě "zz" - pizza, mozzarella. atp. a čte se jako "c". Písmeno "s" naopak vyslovují jako "z".

Tak... troška lingvistiky za námi :) Stručně řečeno - gazpacho typický španělský pokrm, caprese typicky italský pokrm - tomu se budeme věnovat zase v jiném díle!

Co to tedy to gazpacho vlastně je? Jedná se o polévku krémové konzistence, která se podává zastudena. Hlavními surovinami jsou již zmiňovaná rajčata, papriky, cibule a česnek. Zralá rajčata jsou základem chutné polévky, k tomu aby byla dokonalá, ji pak musíte pořádně vychladit v lednici.

Hvězda stolu - Paella!

Gastro cestování 1. díl - ŠpanělskoJedno z nejoblíbenějších jídel na světě! Základním stavebním kamenem tohoto vynikajícího pokrmu je rýže. Tak jako rizoto má několik variací, paella na tom není jinak. Je to jedno z jídel, které se ve Španělsku v každé části připravuje z jiných surovin. Příprava je však všude stejná - připravuje se totiž na velké ploché pánvi se dvěma uchy, podle níž se pokrm jmenuje, a po celou dobu vaření se ničím nezakrývá. Mezi suroviny, které bývají často používány, patří zelenina, maso nebo mořské plody, luštěniny. Nejtypičtější variantou paelly  je rýže, cibule, česnek, šafrán a mořské plody.

Je libo něco sladkého?Gastro cestování 1. díl - Španělsko

To nejlepší, co můžete v této úžasné zemi ochutnat, jsou CHURROS! Tyto lahodné křehké tyčinky nic nepřekoná! Původ je Španělský, často se s nimi setkáte i v zemích jižní Ameriky, kde jsou také velmi oblíbenou pochoutkou. Tak jako u nás si koupíte ve stánku s rychlým občerstvení párek v rohlíku, ve Španělsku si můžete koupit churros. Konzumují se ideálně hned po dodělání, obalené ve skořicovém cukru a namáčejí se do čokolády nebo třeba bílé kávy. Kvůli churros ale nemusíte jezdit do Španělska (i když byste měli! Takové si doma neuděláte!), můžete si je zkusit připravit doma podle našeho receptu. 

A čím to všechno spláchnout?

Není nic lepšího než lahodná, sladká, barevná a pořádně vychlazená sangria!

Co potřebujete na naprosto dokonalou sangriu? Červené víno, ovoce, cukr, tvrdý alkohol - voda, brandy, gin; a pro slabší povahy ještě sodu. Smíchejte v poměru sobě vlastním.

Chcete vědět, jak se dělá sangria na našich oslavách?

Gastro cestování 1. díl - Španělsko1l červeného vína

0,2 litru sody

2 pomeranče - jeden vymačkat, druhý nakrájet

2 citróny - jeden vymačkat, druhý nakrájet

125g malin

50g borůvek

0,04 dcl ginu

3 lžíce třtinového cukru

Přes noc nechte odležet a druhý den máte tu největší delikatesu. Podávejte s ledem.

 

Dobrou chuť a na zdraví!

Příště se podíváme, jaké dobroty pro vás mají třeba v Polsku.

 

 

přidejte na:
Ivet

29. 07. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář