Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Gastro Hradec Carving Cup

Melounové klání v České republice pokračuje

19. dubna se uskutečnil 17. ročník národní přehlídky kuchařského a cukrářského umění GASTRO HRADEC, během kterého již tradičně proběhla soutěž ve vyřezávání zeleniny a ovoce s názvem GASTRO HRADEC CARVING CUP. Řezalo se ve třech kategoriích a představeno bylo 44 prací od kolegů z ČR, Slovenska a Polska. Oproti minulému ročníku došlo k mírnému navýšení.

V předem připravených kompozicích tentokrát mohli sestavit junioři i dospělí týmy, a soutěžit ve stejné kategorii společně. Nakonec zvítězil mix z Valašského Meziříčí ve složení Bc.Marie Paprstkářová a Radek Vrána. Pro prvně jmenovanou to byla první soutěž, přestože se carvingu věnuje přes deset let na tamní škole. Mezi její úspěšné svěřence patřila i Anna Strnadlová. Druhé místo z loňska obhájil Michal Cominardi a třetí skončila Jaroslava Konvalinková.

V první melounové kategorii „Meloun 3x jinak“, kde se jednalo o předem připravené výrobky, zvítězila Eliška Vostalová z HŠ Třebíč. Její jemné technice a zajímavému nápadu se srdcem na cukrovém melounu udělila komise maximální počet bodů. Na druhém místě skončil Martin Širka z SOŠ Šurany a třetí byl Martin Fajfrlík z Plzně.

Nejvíce pozornosti návštěvníků ale poutala soutěž v limitu „Melounová řežba“. Soutěžící měli za úkol zpracovat vodní a cukrový meloun. Zároveň mohli využít na doplňky další melouny. Tady všem vypálil rybník Pavel Švestka z SOŠ a SOU Polička, když jen s minimálním rozdílem zvítězil před Eliškou Vostalovou a Simonou Červenkovou z SOŠ Šurany.

Součet obou melounových kategorií určil „Melounového šampióna 2012“, který získal putovní pohár z Melounového festivalu. Tato oblíbená letní akce již není organizována, přesto pořadatelé chtěli zachovat alespoň carvingovou část. A jak se zdá, tak v Hradci Králové zůstane i po další ročníky.
Na podzim se bude pro změnu na Czech Carving Cupu v Ostravě soutěžit o titul „Dýňového šampiona“. I tady dojde na menší změnu v programu.

Celkovým vítězem nebo spíše vítězkou se stala Eliška Vostalová. Ziskem tohoto poháru se ji podařilo zkompletovat prvenství na všech třech hlavních soutěžích – Junior Carving Cupu, Czech Carving Cupu a na Gastro Hradci Carving Cupu. To je za 10 let soutěží ojedinělý úkaz, navíc vše stihla během jednoho roku.

Fotogalerie:



60537_medium

60531_medium

60530_medium

60528_medium

60529_medium

60533_medium

60538_medium

60539_medium

60534_medium

60535_medium

60540_medium

60536_medium

Pořadatelem soutěže GASTRO HRADEC 2012 byla ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ ČR, POBOČKA VÝCHODNÍ ČECHY, jejím hlavním partnerem byla VITANA, a.s.. Na carvingové soutěži se podílela organizačně firma CZECH CARVING STUDIO s.r.o., spolugarantem byl CZECH-SLOVAK CARVING TEAM.

Partnerem řezbářské části byly společnosti NESTLÉ Professional a ČEROZFRUCHT s.r.o..


Luděk Procházka
odborný garant soutěže

Fotogalerie

Šéfredaktor

25. 04. 2012

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře