Gastro Hradec Carving Cup

Melounové klání v České republice pokračuje

19. dubna se uskutečnil 17. ročník národní přehlídky kuchařského a cukrářského umění GASTRO HRADEC, během kterého již tradičně proběhla soutěž ve vyřezávání zeleniny a ovoce s názvem GASTRO HRADEC CARVING CUP. Řezalo se ve třech kategoriích a představeno bylo 44 prací od kolegů z ČR, Slovenska a Polska. Oproti minulému ročníku došlo k mírnému navýšení.

V předem připravených kompozicích tentokrát mohli sestavit junioři i dospělí týmy, a soutěžit ve stejné kategorii společně. Nakonec zvítězil mix z Valašského Meziříčí ve složení Bc.Marie Paprstkářová a Radek Vrána. Pro prvně jmenovanou to byla první soutěž, přestože se carvingu věnuje přes deset let na tamní škole. Mezi její úspěšné svěřence patřila i Anna Strnadlová. Druhé místo z loňska obhájil Michal Cominardi a třetí skončila Jaroslava Konvalinková.

V první melounové kategorii „Meloun 3x jinak“, kde se jednalo o předem připravené výrobky, zvítězila Eliška Vostalová z HŠ Třebíč. Její jemné technice a zajímavému nápadu se srdcem na cukrovém melounu udělila komise maximální počet bodů. Na druhém místě skončil Martin Širka z SOŠ Šurany a třetí byl Martin Fajfrlík z Plzně.

Nejvíce pozornosti návštěvníků ale poutala soutěž v limitu „Melounová řežba“. Soutěžící měli za úkol zpracovat vodní a cukrový meloun. Zároveň mohli využít na doplňky další melouny. Tady všem vypálil rybník Pavel Švestka z SOŠ a SOU Polička, když jen s minimálním rozdílem zvítězil před Eliškou Vostalovou a Simonou Červenkovou z SOŠ Šurany.

Součet obou melounových kategorií určil „Melounového šampióna 2012“, který získal putovní pohár z Melounového festivalu. Tato oblíbená letní akce již není organizována, přesto pořadatelé chtěli zachovat alespoň carvingovou část. A jak se zdá, tak v Hradci Králové zůstane i po další ročníky.
Na podzim se bude pro změnu na Czech Carving Cupu v Ostravě soutěžit o titul „Dýňového šampiona“. I tady dojde na menší změnu v programu.

Celkovým vítězem nebo spíše vítězkou se stala Eliška Vostalová. Ziskem tohoto poháru se ji podařilo zkompletovat prvenství na všech třech hlavních soutěžích – Junior Carving Cupu, Czech Carving Cupu a na Gastro Hradci Carving Cupu. To je za 10 let soutěží ojedinělý úkaz, navíc vše stihla během jednoho roku.

Fotogalerie:



60537_medium

60531_medium

60530_medium

60528_medium

60529_medium

60533_medium

60538_medium

60539_medium

60534_medium

60535_medium

60540_medium

60536_medium

Pořadatelem soutěže GASTRO HRADEC 2012 byla ASOCIACE KUCHAŘŮ A CUKRÁŘŮ ČR, POBOČKA VÝCHODNÍ ČECHY, jejím hlavním partnerem byla VITANA, a.s.. Na carvingové soutěži se podílela organizačně firma CZECH CARVING STUDIO s.r.o., spolugarantem byl CZECH-SLOVAK CARVING TEAM.

Partnerem řezbářské části byly společnosti NESTLÉ Professional a ČEROZFRUCHT s.r.o..


Luděk Procházka
odborný garant soutěže

přidejte na:
Šéfredaktor

25. 04. 2012

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář