Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Goji - klenot čínské medicíny


Jste ve stresu, přemáhá vás únava? Potřebujete doplnit vitamíny? Dejte si Goji neboli kustovnici čínskou. 

Co je Goji a kde se vyskytuje? 

Jsou to žlutooranžové až červené plody keře kustovnice čínské. Zdánlivě připomínají plody šípku. Jejich barva je dána vysokým obsahem karotenoidů. Chutí jsou přirovnávány k brusinkám nebo hrozinkám. Goji se vyskytuje od jihozápadní Asie, přes Čínu a Mongolsko, po Japonsko a Thajsko. Daří se jí i v našem podnebném pásmu. Její pěstování je možné téměř kdekoliv. Není náročná na půdu, i když má raději půdy lehčí. Potřebuje slunce, ale zalévat stačí jednou za měsíc. Lidé ji někdy pěstují kvůli dekoraci pro zakrytí nevzhledných míst. Kvete od června do září malými fialovými květy, ze kterých se později vytvoří plody. Zralé mají velikost asi 1,5 cm. 

Co obsahuje a proč ji konzumovat? 

Plody Goji jsou mnohem zdravější než jakékoliv ovoce. Jsou velmi bohaté na minerální látky, betakaroten, vitamíny skupiny B, C a E. Vitamínu C mají dokonce mnohem více než citrusové plody. Dále jsou jedním z nejbohatších zdrojů železa, zinku, manganu, mědi a chromu. Obsahují také selen a kobalt. V asijské medicíně se kustovnice využívá již tisíce let. Posiluje játra a ledviny, dva důležité orgány, které mají přímou souvislost s imunitou. Dále ochraňuje organismus před volnými radikály, prodlužuje život, snižuje cholesterol a krevní tlak. Tyto léčivé plody také zvlhčují plíce, čímž působí proti astmatu. V neposlední řadě mají pozitivní vliv na zvýšenou hladinu cukru v krvi a přispívají také ke zlepšení zraku a paměti. Kustovnice čínská se používá jako doplněk stravy, nejčastěji v sušené podobě. Můžete ji zobat jen tak nebo zamíchat do jogurtu, pudinku, moučníku či uvařit výtečný zdravý čaj. Dá se také konzumovat ve formě čerstvých bobulí (což je ideální) nebo jako šťáva či prášek. Doporučuje se sníst nanejvýš dvě hrsti sušených plodů denně, vyšší konzumace může způsobit žaludeční problémy. 

Takže příště, až si sednete k televizi, zkuste mlsat místo brambůrků nebo slaných oříšků sušené plody kustovnice čínské. Věřte, že vám bude chutnat a určitě pro své zdraví uděláte hodně prospěšného.

Fotogalerie

Jana Smidži

22. 09. 2015

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře