Gratinování

Gratinujete? Že ne? Ale jistě že ano. Gratinování je jenom občas používaný francouzský název pro zapékání pokrmů. Ne nadarmo se jedná o jídla, která patří i u nás k oblíbeným. Zapékat lze téměř cokoliv a to včetně základní potraviny, která by jinak tvořila přílohu. Jednotlivé druhy potravin se dají mezi sebou vzájemně doplňovat, takže se tak využije i případné menší části masa nebo přebytku od předcházejícího pokrmu a s dalšími vhodnými přísadami docílíme pestrých a chuťově zajímavých jídel a při správné kombinaci i jídel zdravých.

22493_medium

Co zapékáme?

Mimo sladkých jídel zapékáme pokrmy z masa a to téměř ze všech druhů. Vhodnější jsou masa, která nevyžadují dlouhou přípravu. Někdy se využívá do zapékaných pokrmů místo masa uzenina. Kromě toho zapékáme i zeleninu a dušené houby. Hlavní součást zapékaných pokrmů mohou tvořit i suroviny považované za přílohové, jako jsou brambory, rýže nebo těstoviny. Vždycky se snažíme zahrnout alespoň tři druhy surovin, například brambory s masem, a zeleninou nebo těstoviny s houbami a zeleninou a tak bychom mohli pokračovat.

Jak zapékáme?

Jednotlivé složky si předem připravíme a pak je skládáme do připravené nádoby, v níž budeme zapékat. Maso musí být předem alespoň částečně tepelně upravené. Druhy, které nepotřebují tak dlouhou tepelnou úpravu, jako je kvalitnější vepřové maso, drůbeží nebo rybí maso, pouze nakrájíme na plátky, kostky nebo nudličky a opečeme prudce na oleji ze všech stran. Opečené vkládáme do zapékacích misek a doplňujeme dalšími potravinami, většinou zeleninou. Přidat můžeme i základní potravinu, například vařené brambory a pak již nemusíme připravovat přílohu. Zeleninu až na výjimky předem krátce povaříme nebo podusíme. Houby rovněž předem podusíme doměkka. Na pokrmy, kde hlavní součástí jsou brambory, rýže nebo těstoviny, popřípadě luštěniny, vše předem uvaříme. Pak bez ohledu na to, z kolika vrstev se pokrm skládá, tvoří v zapékaném pokrmu první a poslední vrstvu. Nakonec přeléváme pokrm zapékací omáčkou neboli zálivkou nebo na něj předem či až v průběhu pečení navrstvíme poslední zapékací vrstvu.

Jaké zapékací omáčky a vrstvy používáme?

Zapékací omáčky neboli zálivky mohou být tvořeny například :

  • uvařenou bešamelovou omáčkou, kterou dochutíme kořením nebo do ní přidáme hodně zelených natí, hrášek, drobně nasekanou šunku, drobně nasekané a osmahnuté plátky žampionů, rozpuštěný tavený sýr nebo strouhaný sýr
  • rozmíchanou kysanou smetanou, do které můžeme rozšlehat i vejce nebo přidat strouhaný sýr
  • bílým jogurtem, který dochutíme hořčicí nebo kečupem a libovolným kořením, zelenými natěmi či strouhaným sýrem
  • mlékem s rozšlehanými vejci
  • mlékem s tvarohem a vejci - směs ze 1/4 l mléka, 1/8 tvarohu a 2 vajec vytvoří navinulou vaječnou sedlinu, pokud ji nezapékáme příliš dlouho
  • palačinkovým těstem z mléka, vajec, soli a trochy mouky, které je vhodné především na zapékanou zeleninu - můžeme do něj mimo jiné přidat i osmažené droždí, kečup, strouhaný sýr a zelené natě
  • zakoupenými hotovými zapékacími omáčkami

Všechny použité omáčky či zálivky můžeme ještě sypat strouhaným sýrem, osmaženou strouhankou, opraženými ovesnými vločkami nebo sekanými arašídy.

Vrchní zapékací vrstvu mohou tvořit například :

  • plátky tvrdého sýra
  • strouhaný nebo rozdrobený sýr

Jak podáváme zapékané pokrmy?

Jak již bylo zmíněno, v pěkné zapékací misce je můžeme podávat z trouby ihned na stůl. Teprve tam je porcujeme. Jinak je v pekáčku nakrájíme na přiměřené porce a podáváme. Mohou být i bez přílohy, ale neměla by chybět čerstvá zeleninová obloha nebo zeleninový salát.

Zdroj: AZ-recepty.cz

přidejte na:
Šéfredaktor

16. 04. 2010

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář