Grilování jak má být

V dnešní době existuje spousta způsobů jak a na čem grilovat maso či zeleninu. Od lávových grilů počínaje, přes klasické grily s nerezovými rošty nebo mramorovými deskami a domácími přenosnými elektrickými grily s keramickým či jiným povrchem konče. Jedno ovšem zůstává stejné a to použití koření včetně jejich přípravy a mícháním směsí koření. Máme pro vás pár tipů a rad, jak co nejlépe grilovat s použitím kvalitního koření.

58314_medium

Výběr kvalitních surovin

Záleží na tom, co chceme připravovat na grilu a také jakou chuť grilovaných pokrmů chceme. Vhodné je si pořídit kvalitní suroviny při přípravě což je důležité v prvotním začátku při pořízení masa, zeleniny a koření, protože se v konečném úspěchu vše nekompromisně projeví. Starší maso nemá chuť, je většinou tuhé a bez vůně. Taktéž zelenina a v neposlední řadě i použité koření, které nám určuje pikantní i sladkou konečnou chuť i vůni. Proto doporučujeme si pár kaček připlatit a mít opravdu z grilovaných pokrmů zážitek.

Grilovaná zelenina

Zeleninu můžeme grilovat jakoukoliv, záleží, na co máme momentálně chuť. V dnešní době frčí grilovaná rajčata, patisony, cukety, brambory. Důležité je, abychom měli grilovanou zeleninu perfektní, grilovat ji neposolenou a nekořeněnou. Grilované kousky očištěné a na plátky nakrájené kousky totiž prvně ugrilujeme do poloměkka, s lehčí krustičkou. V samém závěru až je zelenina ugrilovaná, tak ji lehce mašlovačkou na grilu přetřeme vámi vybraným kořením, otočíme a přetřeme i druhou stranu. Ihned po přetření podáváme, nebo kombinujeme s ugrilovaným masem, jako zeleninovou grilovanou přízdobu.

Grilované sýry

Sýrů ke grilování je na našem trhu spousty, což je pro nás konečné spotřebitele naprostý ráj, můžeme si totiž vybírat jak ze sýrů již částečně ochucený s přidanými pepři, či pažitkami a papričkami, ale můžeme si sýry grilovat své, které nám chutnají. Důležité je, aby sýr zůstal zabalen v alobalu, jinak by se nám na grilu roztekl. Sýry grilujeme z obou stran do poloměka a až na talířku při servírování rozbalíme a potřeme si jej připravenou potírkou s vámi vybraného kvalitního koření.

Grilovaná masa

Vybírejte vždy čerstvé maso dle libosti. Ten kdo má rád ryby, tak si koupí ryby, ten kdo rád kuřecí, tak ať si koupí kuřecí, ten kdo má rád vepřové, tak ať si dá vepřové, ale vždy se musí kupovat čerstvé a kvalitní. Doporučoval bych ke grilování vepřovou krkovici bez kosti, která je sama o sobě lehce prorostlá, tudíž i šťavnatější. Nikdy maso neklepejte a nemáchejte v láku před grilováním. Maximálně jej můžete prosekat gurmánem a tím pádem zjemnit, čmácháním ničeho nedocílíte snad jenom v čistém oleji a česneku, aby plátky masa chytly trochu nádech česneku. Grilujeme maso vždy na dobře žhavém grilu, aby se zatáhly póry a nestačila nám vytéct šťáva. Když maso získá krásně hnědou kůrčičku, je připraveno na závěrečnou potírku připravenou z vašeho koření které jste si vybrali, lehce přetřete jednu i druhou stranu a podáváme.

Příprava potírky z koření a oleje (smetany)

Podle množství grilovaných surovin si připravíme potřebné množství potírky z oleje (jakýkoliv) a koření, které vám chutná. Do jednoho deci oleje přidáme koření dle chuti a popřípadě i hned dosolíme, pokud se nám zdá potírka planá. Můžeme i na třítku utřít česnek a přimíchat do potírky, tím docílíme výraznější vůně česneku. Takovým malým tipem, je použití smetany ke šlehání namísto oleje.

Tip, kde nakoupit kvalitní koření

V dnešní době je spousta možností kde nakoupit kvalitní koření, ale není moc těch, kde opravdu kvalitní koření nakoupíte. Takovým vyzkoušeným obchodem je specializovaná prodejna KOŘENÍ ROSSK s.r.o., která provozuje e-shop na doméně www.levnekoreni.cz a tam si můžete vybrat ze směsí koření se sníženým obsahem soli nebo bez glutamanu, když se vám nechte kupovat koření jednopruhové a namíchat si nějakou směs sami.

Zdroj: levnekoreni.cz

přidejte na:
Šéfredaktor

13. 06. 2011

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář