Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Grilování na dřevěném uhlí

Lidstvo už odpradávna bylo fascinováno magickou silou otevřeného ohně. Tato skutečnost zůstává v lidských duších zakódována dodnes. Dříve bylo použití ohně pro přípravu pokrmů jediným, tedy nutným způsobem. V současné době se příprava pokrmů na ohni stala spíše společenskou záležitostí a svým způsobem i jistým únikem od starostí pracovních i starostí všedních dní. Při grilování se mysl uklidní, sálající teplo navodí příjemný pocit svobody. I přes náročnější a o poznání zdlouhavější přípravu na grilech na dřevěné uhlí se grilování  stalo vyhledávanou zálibou, kterou zvládnou i méně zkušení. 

Grilování na dřevěném uhlí
Abychom mohli začít je třeba si opatřit :
  • Kvalitní kotlový gril na dřevěné uhlí v dostatečné velikosti, abychom mohli vyzkoušet různé metody grilování. Do grilů malých rozměrů se leckdy nevejde speciální příslušenství nabízené výrobci. Proto je dobré si  při koupi grilu zjistit další možnosti.
  • Zapalovací komín, někdy nabízený prodejci pod názvem milíř, jeho způsob využití spočívá ve snadném rozpálení dřevěného uhlí nebo briket.
  • Tuhý podpalovač, tekuté podpalovače jsou většinou vyrobené z ropy. Lepší je použít tuhý lihový podpalovač nebo ekologické kostky lisované ze zbytků dřeva.
  • V neposlední řadě zapalovač nebo sirky.
Místo pro gril musíme vybrat vždy tak, aby se během grilování nemohl převrátit a způsobit škody.

Dvě základní metody grilování jsou – metoda přímého a metoda nepřímého grilování. Základní rozdíl mezi uvedenými metodami je v uspořádání paliva na palivovém roštu. Metoda přímého grilování spočívá v uložení paliva na střed grilu a grilování masa přímo nad žárem. Ke grilování tímto způsobem jsou steaky vepřové, kuřecí i hovězí, jehněčí, ale též i naporcované filety z ryb. 

U metody nepřímého grilování ukládáme palivo na palivový rošt po stranách grilu a uprostřed ponecháme volný prostor. Maso ukládáme do středu grilovacího  roštu, s tím rozdílem, že maso se bude připravovat podstatně pomaleji. To oceníme hlavně při grilování větších kusů masa jako je např. kýta, svíčková, celé ryby nebo rozličné druhy drůbeže. U těchto pokrmů je doba přípravy delší,  způsobem nepřímého grilování dosáhneme toho, že pečeně nebude napovrch přepečené a uvnitř syrové. U přípravy celých kusů je výhodné použít pro zjištění vnitřní teploty vhodnou grilovací termosondu.

Grilování na dřevěném uhlí
U obou metod grilování lze ještě pokrm příjemně doudit a to tak, že na žhavé uhlíky přihodíme namočené dřevěné štěpky (třešeň, jabloň, pekanový ořech atd.). Tyto štěpky lze položit též na grilovací rošt přímo k pokrmům.
Správnou teplotu v grilech na dřevěné uhlí jednoduše zjistíme pohledem na integrovaný teploměr. V případě, že máme gril bez teploměru, existuje velmi jednoduché a levné řešení pomocí ruky. Víko grilu odklopíme a ruku natáhneme nad střed grilu ve výši přibližně 12 cm nad grilovací rošt. Jestliže ruku odtáhneme, než napočítáme do 4 (230-290 °C), je v grilu silný žár, výdrž 5-7 sekund značí v grilu střední žár (175-230 °C), pokud začne ruka pálit po 8-10 sekundách, je rozpálení grilu mírné (120-175 °C). Při této zkoušce je však nutné dbát opatrnosti a nenechat ruku u zdroje tepla až do chvíle, kdy bude bolet.

Výhody:  
  • u kotlových grilů je viditelná hra ohně a světla
  • pokrmy připravené na dřevěném uhlí mají svou nezaměnitelnou chuť
  • gril lze snadno použít i k uzení
  • u grilu lze dosáhnout rychle i vyšších teplot
Nevýhody: 
  • potřebný delší čas na přípravu a rozpálení
  • zbytkový popel po grilování
  • postupně s vyhořívajícím palivem klesá teplota, nutné častěji přikládat
  • gril musíme častěji kontrolovat
Grilování na dřevěném uhlí
Grilykrby.cz

11. 02. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
fialka
Není nad grilování pěkného kousku masa a nejen jeho, s dresingem,při teplých večerech se sklenkou oroseného piva či vína,domácími plackami také na grilu připravených,mísou zeleniny a veselou partou.

fialka 15. 02. 2013, 17:31

Barbora Šumná
A proto - ať už je léto! :-)

Barbora Šumná 18. 02. 2013, 08:20

Facebook komentáře