Víkend je před námi! Počasí sice zrovna neláká k bazénu, ale teploty říkají, že zastřešená terasa může být skvělou alternativou, jak vyzrát nad počasím a užít si i deštivý víkend. Přinášíme vám recepty na senzační hamburgery včetně vegetariánské varianty, která by jistě zachutnala i zapřísáhlým masožravcům.
#damejidlo-siroky
Pravý americký hamburger
Kvalita masa se odráží na výsledné chuti hamburgeru. Maso si pomelte nejlépe sami, protože s jistotou víte, co dohamburgerů přidáváte. K hovězímu masu pomelte trochu vepřového masa, maso bude pak vláčnější. Kvalitní suroviny, jako je houska, nejlépe podomácku upečená, udělá s vašim hamburgerem doslova zázraky. Kvalitně vypečená slanina, vhodně vybraný salát a majonéza mohou povznést váš hamburger až do nebeských výšin.
Ingredience (pro 4 porce)
- 400 g kvalitního mletého masa
- 100 g kvalitního vepřového masa
- 1 bílek
- 1 lžička worcesterové omáčky
- 1 lžíce nasekané čerstvé hladkolisté petrželky
- 1 najemno nakrájená cibulka
- 1 lžička francouzské hořčice
- 4 bulky
- Majonéza, kečup, BBQ omáčka (barbecue omáčka)
- Nakládané okurky, na kolečka nakrájená cibule
- Ledový salát
- Sýr Cheddar
- sůl, pepř
Všechny ingredience smíchejte dohromady. Nechejte chvilku odpočinout. Namočte si ruce a začněte tvarovat placky. Rozehřejte venkovní gril na požadovanou teplotu a opečte z každé strany 4 minuty. Před koncem opečte nasucho rozkrojenou bulku, slaninu a než sundáte hamburgery z grilu, položte na ně plátky kvalitního čedaru. Teď přichází vrstvení hamburgeru. Na spodní část bulky dejte lžíci majonézy, lžičku barbecue omáčky, položte listy ledového salátu, navrstvěte masovou placku se sýrem, pokapejte kečupem, položte kolečko cibule, plátky okurky a přikryjte bulkou.
Veganský hamburger
Jestliže jste neměli možnost ochutnat hamburger trochu jinak, doporučujeme vyzkoušet. Je to opravdu příjemná a velice chutná změna.
Ingredience na cca 10 porcí
- 2 hrnky strouhané mrkve
- 1,5 hrnku uvařených jáhlů
- 0,5 hrnku pražených slunečnicových semen
- 0,5 hrnku praženého sezamu
- 1 cibule na jemno
- 0,5 hrnku strouhanky
- 3 lžíce oleje
- 3 lžíce mouky
- 2 lžíce sójové omáčky
- chilli
- trošku zázvoru
- koriandr
- petrželka
- sůl
- pepř
Všechny suroviny smíchejte dohromady a začněte tvořit placičky. Poté je z jedné i druhé strany grilujte cca 10 minut. Nezapomeňte opéct bulky, aby byly křupavé. Naspod dejte trochu kečupu, salát, placku, sýr (např. Veganline), rajče, a přikryjte vrchní částí bulky s majonézou.
Dobrou chuť!
#tescoma-akce-velmi-siroky
majka 09. 07. 2020, 02:20