Hasta la pasta aneb těstoviny letem světem

Od vzniku těstovin uběhlo už několik století a nás, lidi, tahle potravina stále nepřestává bavit. Ještě aby, vždyť máme dnes k dispozici tolik druhů, že se nám z toho v obchodě i v restauraci, při výběru, motá hlava. Abychom vám osvětlili, jak to s těmi těstovinami je, začneme u těch nejzamotanějších.

Spaghetti

Snad nejznámější těstovina. Každý jistě uzná, že když jíte špagety, máte co dělat, abyste ukočírovali jejich množství na vidličce, protože neustále sklouzávají. I přesto se tihle hadi těší velké oblibě jak u dětí, tak u dospělých.


Fettuccine a Tagliatelle

jsou velmi podobné široké nudle. Fettuccine se podávají tradičně s ragú, zatímco pro Tagliatelle je typická boloňská omáčka.

Rekordmanem v šířce těstovin jsou Lasagne, které se na sebe vrství a následně zapékají.

Rourovité, na stranách zkosené těstoviny, neboli Penne, podávejte např. s bazalkovým pestem nebo pikantní omáčkou arrabbiatou a vykouzlíte si tak doma téměř pravou Itálii.

Další, v českých kuchyních, běžně používané těstoviny se nazývají Fusilli, tedy vřetena. Asi jste ani nevěděli, že jejich název byl odvozen z italského “fusile”, což je archaický výraz pro pušku, že?

Celkem zajímavým oddílem jsou plněné těstoviny. Možná, že jména dvou z nich, Tortellini a Ravioly, vám napoprvé nic neřeknou, ale věřím, že už jste je někdy ochutnali.

Těstovinové taštičky tvaru prstýnku, to jsou Tortellini. Oproti tomu Ravioly jsou ve tvaru čtverce nebo kolečka. Variace náplní je široká, vyberou si vegetariáni i masožravci.

A protože není možné, abyste při čtení článku nedostali chuť si nějaké ty “italské nudle” připravit, odměníme vás nakonec jednoduchým receptem. Nebojte, nebudete k tomu potřebovat žádné speciální strojky a udělátka.

Penne s ricottou, pestem, rajčaty a parmazánem

Ingredience (2 porce)

400 g penne těstovin

400 g cherry rajčátek

250 g ricotty

1 lžička bazalkového pesta (nebo čerstvá nakrájená bazalka)

nastrouhaný parmazán (podle libosti)

2 stroužky česneku

olivový olej

sůl

Postup

V hrnci nebo na větší pánvi rozehřejeme olej, na kterém orestujeme česnek a přidáme cherry rajčátka. Vaříme, dokud rajčata nezměknou a nepustí šťávu. Od rajčat odstraníme stroužky česneku a přidáme ricottu a lžičku bazalkového pesta. Pokud se vám bude směs zdát moc hustá, dolijte trochou vody a zredukujte. Do hotové omáčky na konec vmíchejte uvařené penne a dochuťte solí podle toho, jak je vám příjemné. Po naservírování na talíř posypejte parmazánem. obsah článku
přidejte na:
Bára Uhýrková Černá

23. 02. 2019

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář