První máj máme sice už za sebou, ale to nemění nic na tom, že si nemůžete se svým partnerem udělat romantickou večeři klidně dnes večer. Krevety jsou přirozeně spojovány s romantikou – ať už kvůli svými údajně afrodiziakálním účinkům nebo kvůli tomu, že nám připomínají bezstarostné období léta, moře a hřejivého písku.
My vám navíc dneska prozradíme, jak krevety připravit a správně servírovat! A také se dozvíte, proč byste si je občas měli dát ze zdravotních důvodů.
JAK PŘIPRAVIT KREVETY![]()
Krevety se konzumují podobným způsobem jako krabi. Uchopte jednu do rukou (ano, krevety jsou jedny z mála potravin, které můžete jít holýma rukama) a odlomte hlavu od zbytku těla. Poté spodní část krevety otevřete a vyjměte opatrně maso. Opatrně nařízněte hřbet a dejte pryč střívko. Omyjte.
Pracujete-li s velkými krevetami, oddělte hlavu od těla vidličkou a nožem dejte pryč krunýř. Ocasní ploutev a ocásek můžete nechat tak, jak je.
KONZUMACE KREVETY
Z krevety jezte vždy pouze maso, které má v ocásku. Nebojte se, nemusíte používat příbor – krevety patří mezi jedny z mála potravin, které se jí holýma rukama.
Před jídlem si nezapomeňte ruce opláchnout ve vodě, kterou vám připraví buď číšník, nebo si misku s vodou připravte na stůj stůl doma.
PROČ JE DOBRÉ JÍST KREVETY![]()
Krevety nepatří pouze mezi gastro lahůdky. Důvodů, proč byste je měli sem tam zařadit do svého jídelníčku je mnohem více. Krevety totiž obsahují řadu vitaminů, minerálních látek a tělu prospěšných Omega-3 mastných kyselin.
DALŠÍ DŮVODY, PROČ JÍST KREVETY
- Snižují riziko výskytu rakoviny,
- Jsou prospěšné pro kardiovaskulární systém,
- Zlepšují paměť,
- Pomáhají předcházet Alzheimerově chorobě,
- Podporují zdraví kostí a zubů,
- Jsou skvělým zdrojem bílkovin,
- Podporují zdraví vlasů a kůže.