Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Co s hlívou ústřičnou

Ak ste kúpili hlivu vo fólii alebo na PVC tácke, snažte sa ju čo najskôr preložiť do papierového vrecka a uložiť do chladničky. Spotrebujte ju najneskôr do 3 dní. Príprava hlivy je rýchla a jednoduchá, nevarte ju príliš dlho, stratí svoju chuť a zostane gumovitá. Ak sú huby príliš veľké, na prípravu sa hodia len klobúčiky. Stopky však nevyhadzujte, vysušte ich a pomeľte na hubový prášok, ktorý využijte ako korenie do jedál. Väčšina húb potrebuje tepelnú úpravu, ale hliva ako jedna z mála, sa môže v menšom množstve jesť aj surová, napr. v šalátoch. Hlivu nezmrazujte, stratí svoju lahodnú chuť. Obsahuje vitamíny skupiny B, minerálne látky a stopové prvky ako železo, horčík, zinok, selén, chróm a jód. Obsahuje toľko bielkovín, že ju môžno porovnať s hodnotnou zeleninou. Hliva ustricová má množstvo liečivých a priaznivých účinkov na telo, tak spomeniem aspoň niektoré. Pozitívne pôsobí na imunitný systém, výťažky z hlivy udržujú správnu hladinu cholesterolu v krvi. Je prevenciou proti rakovine, ale ak sa už vyskytne, tak pomáha pri chemoterapii, odstraňuje toxické látky z tela, upravuje metabolizmus. Lieči ekzémy, potláča tvorbu hemoroidov, upravuje krvný tlak a zvyšuje tvorbu červených krvieniek. Má antialergické účinky, betaglukán eliminuje starnutie šliah a končatín, a tým z nich odstraňuje únavu. Hliva sa dá bežne kúpiť v supermarketoch, ale ak ste ju našli niekde v prírode, tak si lokalitu zapamätajte, na rovnakom mieste ju môžete nájsť aj viackrát po sebe.

uschi3

30. 05. 2011

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře