Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Houbobraní mělo úspěch až za hranicemi

6481_smallV sobotu 12. září se již druhým rokem ve Filipovicích u Jeseníku uskutečnilo mistrovství ČR ve sběru hub. Ačkoliv ani letos počasí houbobrancům příliš nepřálo, vášnivý sběrači a milovníci hub se nenechali odradit a vyrazili soutěžit. Celkem se do lesa vydalo 28 soutěžních skupin. Houbobranci přijeli z různých koutů ČR a jedna soutěžící dokonce až z Dublinu. Ještě před startem se každý z nich mohl posilnit a vnitřně zahřát houbovým likérem, který byl připraven speciálně pro akci Houbobraní.  Každý ze zúčastněných měl na sběr hub vymezené 3 hodiny. Do této doby se musel vrátit a své úlovky odevzdat na pódium odborné tříčlenné porotě. Mykologové pak poctivě každý donesený košík probrali a jednotlivé houby okomentovali. Hodnotilo se celkem 7 kategorií - druhové složení hub, estetický dojem, kuriozita, velikost, Pýchavka, nejedlé a jedovaté a body se rozdávaly i za objevení nového druhu. Absolutním vítězem se stal pan Jaroslav Přikryl, který získal týdenní zimní pobyt pro dvě osoby na Pepově boudě.

6482_smallBěhem otevřeného mistrovství probíhal bohatý doprovodný program, během kterého se děti mohly svézt na koních, hrát si v dětském koutku, případně si zaskákat na trampolíně nebo ve skákacím hradě. Velký úspěch měli také kynologové se svými cvičenými pejsky. Lidem byla také k podpisu nabízena petice za záchranu kamzíků v Jeseníkách, asi 80 z nich ji podepsalo. Celým dnem velmi vtipně provázel již zběhlý moderátor Zdeněk Korčián z Lipové za pomoci našeho maskota hříbečka. I po ukončení mistrovství a vyhlášení výsledků bylo připraveno pro všechny účastníky mnoho zábavy, v podobě rockového večera. Poslední houbobranci se domů rozcházeli ve 4 hodiny ráno.

Houbobraní aneb Filipovická p(í)chavka tak získalo svou tradici a již dnes se můžeme těšit na další ročník, který se opět uskuteční v areálu Pepovy boudy.

6484_small

Fotogalerie

Šéfredaktor

21. 09. 2009

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře