Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Houby - jak je zpracovat?

Zpracování hub

Na čerstvých houbách si můžete pochutnat v létě a dokonce i na podzim. Ale co zbytek roku? Poradíme vám, jak je zpracovat, aby vám déle vydržely.


Houby proložené solí

Pro tento způsob zpracování musíte použít pouze tvrdé, zdravé a spíše mladší houby. Také nesmí být mokré. Houby pak nakrájejte a rozložte. Dopřejte jim nějaký čas, aby mírně zavadly. Mezitím si nasypte sůl na plech a dejte ji vysušit do trouby. Zavadlé houby pak promíchejte s tou solí, buď v nějaké míse či je rovnou můžete skládat do sklenic a prosypávat solí, podobně jako se připravuje zelí.

Pokud vás zajímá, jaké množství soli bude zapotřebí, pak si na 1 kg zavadlých hub připravte 250 g soli. Díky vysoké koncentraci soli můžeme takto uchované houby použít jen do omáček či polévek. Avšak raději je vždy před použitím prolijte vodou, aby se odstranily přebytky soli. Jednu nevýhodu však tato metoda zpracování přeci jen má. Tím, že je pak opláchnete pod vodou, houby ztratí větší množství aromatických a chuťových látek. Kdybyste to ale neudělali, byly by až příliš slané.


Houby ve vlastní šťávě

Houby si očistěte, nakrájejte a propláchněte přes sítko vodou. Rozpalte si hrnec, do kterého vhodíte houby a prudce je opečte. Měly by pustit šťávu, ale pokud nepustí dostatečné množství, klidně je podlijte malým množstvím vody. Za občasného míchání je duste přibližně 20 minut.

Poté přidejte trochu soli a ničím dalším nedochucujte, abyste je později mohli použít na různý způsob. Jakmile mírně vychladnou, dávejte je do sklenic a zalijte je jejich šťávou. Pod víčkem však musí zůstat asi 2 cm prostor. Sklenice důkladně uzavřete a sterilizujte při 95 °C asi 50 minut. Pamatujte si, že po 2 dnech musíte sterilizaci opakovat.


Houby v octovém nálevu

  • Houby - 1 kg

  • Voda - 250 ml

  • Ocet - 60 ml

  • Cukr - 1 lžička

  • Pepř a nové koření - z obou nasypte několik kuliček

  • Hořčičné semínko

  • Bobkový list - 1 ks

  • Sůl

Nejprve si důkladně očistěte houby a dejte je povařit na 3 minuty do osolené vody. Pak je nechte okapat a můžete je začít vkládat do sklenic. Zalévají se až čistým vychladlým nálevem, jenž jste si připravili z vody, octu, koření, soli a cukru. Nakonec musíte ještě sklenice s takto naloženými houbami sterilizovat - při 90 °C minimálně 20 minut.


Fotogalerie

LucieBlazejova

12. 08. 2016

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
hanka
dobre informácie

hanka 16. 08. 2016, 19:52

Facebook komentáře