Hrách nebo hrášek?

Léto je tady a s ním i sezóna hrášku, který je chuťově velice dobrý a šťavnatý, ale také velice zdravý!

#chefparade-siroky

Jak to s ním vlastně je? Je to zelenina nebo luštěnina?

Za zeleninu považujeme syrový hrášek. Ten se sušením promění na hrách, tedy na luštěninu. I přesto, že hrášek i hrách jsou plody stejné rostliny, mají odlišné vlastnosti. Rozdíl se každému z vás vybaví především v chuti, ale rozdílný je také obsah vitamínů, bílkovin a minerálních látek. 

Zelený hrášek dodá vašemu tělu více vitamínů, sušený hrách více minerálních látek. Není to ještě úplně dozrálý plod, ale má mnoho prospěšných vitamínů pro naše tělo. Je významným zdrojem vitamínu C, karotenů, vitamínu B1, K a kyseliny listové. Vitamíny B podporují naší imunitu, nervy a mentální zdraví. 

Karoteny jsou prospěšné pro náš zrak a pomáhají obnovovat sliznice. Hrášek obsahuje méně oligosacharidů, což jsou látky, které způsobují nadýmání. Pokud máte obavy z hrachu, právě kvůli nadýmání, vyzkoušejte sezonní hrášek plný vitamínů. Hrášek má v sobě daleko více vody, než hrách, sušením klesá množství vody až o 80 %. Sušením hrášek ztrácí část vitamínu C a K.

Hrách není jen usušený hrášek, ale plně vyzrálé semeno, které je usušeno a proto má i jiné složení. Sušený hrách je pro naše tělo velice prospěšný, tato luštěnina nám dodává významné minerální látky v podobě hořčíku, draslíku, manganu a železa. Hrách obsahuje dostatek rostlinných bílkovin, na které bychom neměli zapomínat. Oproti hrášku nám dodává více energie a také lépe zasytí.

#sushitime-siroky

přidejte na:
Šéfredaktor

29. 06. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář