Léto je konečně tady a spolu s ním přichází na řadu i problém mnohých z nás – strava. Pokud i vy během parných dnů upřednostňujete raději saláty, určitě jste si nejednou lámali hlavu nad tím, jak je obohatit natolik, aby s přehledem obstály jako hlavní chod.
Jakmile se teploty začnou šplhat k třicítkám, mnoho lidí raději zatouží po svěžím salátu než těžké omáčce s pěti knedlíky. Co si ale k tradičnímu listovému salátu přihodit, aby kromě chutě zahnal i hlad?
VEJCE
S klasikou ve formě vajec nemůžete nikdy nic zkazit a platí to i pro saláty. Nejenže skvěle chutnají, ale dokážou i zasytit a vašemu jídelníčku dodat cenné vitaminy, minerály a tuky. Na saláty se nejvíce hodí klasicky uvařené nebo jako vejce Benedikt.
LUŠTĚNINY
Luštěniny v salátu jsou naprosto fantastickým zdrojem bílkovin, sacharidů a minerálních látek. Využít můžete červenou i černou čočku, fazole či cizrnu. Pokud navíc koupíte luštěniny bez slupky, nebudete je muset ani příliš dlouho namáčet!
Luštěniny z konzervy moc nedoporučujeme – ačkoli můžou vypadat na první pohled lákavě, v jejich nálevech se často ukrývá zbytečné množství cukru a dalších látek, které pro tělo nejsou kdovíjak prospěšné.
MASO
Většinu z vás určitě napadne přidat do salátu hezky upečený kousek masa. Pro takové účely se hodí kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové maso, ale my doporučujeme vyzkoušet verzi s uzeným či grilovaným lososem!
BRAMBORY
Kombinace brambor a salátu jde neuvěřitelně dobře k sobě. Nejlepší jsou menší lojovité brambory, které předem uvaříte ve slupce. Tím si totiž ponechají cenné vitaminy, které se při vaření bez slupky ztrácí.
SÝR
Co by to bylo za doporučení, kdyby chyběla základní surovina ve formě sýru. Mezi naše favority patří například balkánský sýr, parmezán, kozí sýr a sýr s modrou plísní. Velice oblíbený je ale také grilovaný řecký sýr Halloumi, který je aktuálně velkým gastro trendem.